#Fărăpenali și dublul standard USR-PLUS: Premierul ceh, aliatul lui Cioloș, prins din nou în afaceri dubioase cu fonduri europene. NICI O REACȚIE USR-PLUS

0
225
epa06244520 Andrej Babis, Slovak-born billionaire and leader of the ANO movement, arrives by bus for a political pre-election debate in Vsetaty, Czech Republic, 04 October 2017. The general elections in the Czech Republic will be held on 20 and 21 October 2017. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Un audit al Comisiei Europene a confirmat că premierul ceh Andrej Babis se află într-un conflict de interese din cauza fostului său imperiu de afaceri, administrat acum de fonduri fiduciare, a informat duminică publicaţia săptămânală Respekt pe site-ul său web, citând surse, informează Reuters conform Agerpres.

Babis este membru al grupului Renew Europe condus în Parlamentul European de Dacian Cioloș.

Cioloș nu a pus în discuție niciodată acuzațiile penale la adresa lui Babis în ciuda faptului că a susținut în România inițiativa #farapenali.

Reuters nu a putut confirma imediat în mod independent informaţiile despre care Respekt susţine că se bazează pe două surse care avut acces la conţinutul raportului.

Comisia Europeană a comunicat vineri faptul că a trimis rezultatele auditului autorităţilor cehe, precizând că este confidenţial conţinutul raportului, deoarece procedura de audit nu s-a încheiat.

Un purtător de cuvânt al Agrofert a declarat că nu deţine informaţii despre rezultatele auditului.

Companiile din grupul Agrofert, nucleul activelor Babis, estimate de Forbes la 3.5 miliarde de dolari, sunt unele din cei mai mari beneficiare ale subvenţiilor UE din Cehia, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii.

Din 2017, acestea sunt administrate de două fonduri fiduciare, un aranjament realizat de Babis pentru a respecta legislaţia naţională privind conflictul de interese. El a reiterat într-o dezbatere televizată, duminică, faptul că a îndeplinit toate obligaţiile legale.

Informaţii din auditul preliminar scurse în presă în luna iunie sugerau că Cehia s-ar putea vedea confruntată cu solicitări de a restitui milioane de euro de ajutoare acordate de UE, de care au beneficiat companiile Agrofert.

Investigaţiile UE au fost unul din factorii declanşatori care au scos în stradă în primăvara şi în toamna acestui an sute de mii de cehi la mitingurile împotriva premierului Babis, cele mai mari proteste care au avut loc după căderea regimului comunist în urmă cu 30 de ani.

Însă partidul acestuia, ANO, rămâne de departe cea mai populară grupare politică din Cehia.

Un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Dezvoltare Regională, responsabil de gestionarea auditului, a confirmat primirea raportului.