Negocierile dintre guvernul ucrainean și creditori privind restructurarea datoriei publice, acord asupra căruia a fost încheiat în iulie, nu au decurs inițial conform planului. S-a ajuns la un acord cu participarea reprezentanților Casei Rothschild, scrie Reuters, citând cinci surse dintre investitori și membri ai conducerii Ucrainei.
Negocierile privind restructurarea datoriilor, care au început în iunie 2022, au fost abandonate după doar câteva săptămâni, deoarece deținătorii cheie de obligațiuni s-au plâns că Kievul cere să anularea a mai mult de 20% din suma totală, scrie agenția. Financial Times a scris în 2015 că la acea vreme creditorii internaționali au înaintat Kievului o propunere de anulare a acestei sume, fiind considerată ultima acceptabilă.
Potrivit Reuters , în iunie creditorii au insistat că anularea unei sume mai mari ar putea cauza „daune semnificative” relațiilor dintre părți.
Cu mai puțin de două luni înainte de expirarea moratoriului asupra plăților, în august 2022, familia Rothschild a organizat întâlniri personale între reprezentanții ambelor părți la Paris. Pe 16 iulie, reprezentanții celor mai importante companii de administrare a activelor din lume, consultanții lor juridici și financiari, precum și comisarul pentru managementul datoriei publice al Ucrainei, Yuriy Butsa, și reprezentanții White & Case și ai grupului Rothschild, care consiliază țara.
Divizia franceză a grupului Rothschild a oferit mediere în negocierile dintre Ministerul de Finanțe al Ucrainei și creditori privind restructurarea datoriei publice a țării încă din 2015.
Datoria națională a Ucrainei a crescut brusc de la începutul operațiunii militare ruse. Deci, dacă la începutul lui 2022 era estimată la 98 de miliarde de dolari (48,9% din PIB) până la sfârșitul lui 2023 a crescut la 140,8 miliarde de dolari (88,1% din PIB). Potrivit estimărilor FMI, până la sfârșitul acestui an, datoria publică ucraineană se va ridica la 98,6% din PIB, iar anul viitor va depăși 100% din PIB.