În timp ce la București președintele Klaus Iohannis speră ca Exxon să se răzgândească și să nu se retragă din Marea Neagră, iar noul ministru al Economiei caută scrisoarea americanilor prin minister, gigantul petrolier din Houston a scos la vânzare participația de 50% pe care o deține în Neptun Deep, fiind avansată o estimare de 250 de milioane de dolari a acesteia, transmite Profit.ro.

Datele sunt indicate de Reuters, fără să fie clar a cui este această estimare, respectiv a consultanților Exxon sau a agenției de presă, însă dat fiind faptul că aceasta este cuprinsă într-o listă mai largă de active scoase la vânzare de compania americană, pare a fi o estimare mai degrabă a consultanților. Estimarea este surprinzătoare, luând în calcul faptul că Exxon susține că a investit peste 750 milioane de dolari în Neptun Deep (1,5 miliarde de doalri împreună cu partenerul său OMV Petrom). Pe de altă parte, însă, suma de 250 milioane de dolari se apropie de cea de 290 milioane de dolari (1,125 miliarde lei) raportată drept pierdere în perioada 2008-2018 de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, sucursala din România a firmei din Bahamas care deține participația la Neptun Deep.

Astfel, Exxon Mobil accelerează programul de vânzări, în urma presiunilor investitorilor, și plănuiește înstrăinarea unor active suplimentare în valoare de 10 de miliarde de dolari, suplimentar țintei de 15 miliarde de dolari pe care a stabilit-o în 2021. Planul de vânzări masive a fost adoptat în urma unor presiuni din partea investitorilor gigatului american, iar lista activelor ce urmează a fi vândute vizează cel puțin 11 țări, printre care și România.

Romgaz este interesat să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la Exxon Mobil, luni primind o propunere în acest sens de la consultantul angajat de compania americană pentru a-i reprezenta în negocierea exitului, a declarat, pentru Profit.ro, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?