Membrii comisiei pentru pentru preluarea Lavrei Kiev-Pechersk nu pot intra în biserici și chilii deoarece majoritatea sunt încuiate, relatează canalul Rada TV.
„Majoritatea bisericilor sunt închise. Comisia Ministerului Culturii nu poate intra în biserici pentru a inspecta proprietatea. Credincioșii se roagă chiar pe stradă”, a spus în direct corespondentul.
Potrivit acestuia, situația din apropierea Lavrei este relativ calmă, în apropiere sunt polițiști, care inspectează mașinile la intrare și la ieșire.
Confruntarea din jurul Lavrei Kiev-Pechersk a început după ce Ministerul Culturii al Ucrainei a reziliat unilateral contractul de închiriere și a cerut ca monahii Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice să părăsească mănăstirea înainte de 29 martie. Cu toate acestea, li s-a pus condiția ca pot rămâne dacă se transferau la Biserica Ortodoxă schismatică a Ucrainei.
Pe 30 martie, comisia Ministerului Culturii trebuia să înceapă să lucreze în mănăstire, dar a putut să facă acest lucru abia în a treia zi, întrucât călugării, în frunte cu Mitropolitul Pavel, și credincioșii nu i-au lăsat pe membrii săi în mănăstire.
În fiecare zi, enoriașii vin în fiecare dimineața la Lavră și stau acolo până seara pentru a sprijini călugării. Oponenții se adună și ei lângă zidurile mănăstirii și scandează lozinci.După cum a spus mitropolitul Pavel, frații intenționează să stea până la capăt. El a fost acuzat de „cooperare cu Rusia” și de incitare la ură interreligioasă, Tribunalul Districtual Shevchenkovsky din Kiev l-a pus pe Mitropolit în arest la domiciliu în regiunea Kiev.
Neoficial, autoritățile acuză BOU de faptul că s-ar afla în subordinea Patriarhiei Ruse în ciuda faptului că structura bisericească și-a declarat independența față de Moscova după începerea războiului, scrie BucPress din Cernăuți.
Mai mult, de la începerea ostilităților, BOU a oferit peste 180 de tone de ajutor umanitar Armatei Ucrainei. Donațiile au constat inclusiv în mașini, echipamente medicale, medicamente. Toți clericii au donat sânge, iar bisericile au fost deschise pentru refugiați și ca adăposturi aeriene.Acum două săptămâni, mii de oameni au mărșăluit în semn de solidaritate cu clericii și călugării din Mănăstirea Peșterilor (Pecerska). Fără folos. Decizia autorităților a rămas neschimbată.Deși autoritățile au promis că nu-i vor evacua, cu forța, din mănăstire pe viețuitori – unii aflați acolo din 1988 de la redeschidere – există șanse mari să existe o confruntare, mai spune BucPress.
Lavra Pechersk din Kiev este o mănăstire fondată în secolul al XI-lea, unul dintre principalele centre ale ortodoxiei și educației ruse. Rămășițele sfinților venerați, precum și personalități istorice celebre, sunt îngropate pe teritoriul său. Mănăstirea a fost închisă în vremea sovietică, dar tot în vremea sovietică a fost readusă în uzul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 1988 au fost reluate lucrările mănăstirii și ale Seminarului Teologic: autoritățile au transferat Bisericii structuri de pământ și peșteri îndepărtate, iar în 1990, peșterile din apropiere. În 1990, UNESCO a adăugat Lavra Kiev Pechersk pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial.