EXPLOZIV/ SCANDALUL DECORĂRILOR DE LA COTROCENI IA AMPLOARE: IOHANNIS, TÂRÂT ÎNTR-UN SCANDAL INTERNATIONAL CU DISTINCȚII MEDICALE PE BANI

0
1281

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, luni, cu ordinul „Meritul sanitar” în grad de Cavaler, pe medicul Florin Rusu, şeful Secţiei Clinice Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Ceea ce nu aflase nimeni din stafful preşedintelui era faptul că Florin Rusu este cercetat de procurori pentru luare de mită, încă din 2013, după ce a fost prins în flagrant delict. Dosarul său urmează să ajungă în instanţă peste doar câteva zile.

Preşedinţia a explicat şi cum s-a ajuns la această situaţie. Astfel, temeiul decorării ar fi fost premierea în luna aprilie, la Londra, a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, pentru cel mai bun spital regional de către organizaţia Europe Bussiness Assembly (EBA), din Marea Britanie.

O investigaţie a unor jurnalişti străini, publicată pe site-ul International Medical Travel Journal, a dezvăluit cum Europe Bussiness Assembly vinde „la kilogram” astfel de distincţii. Premii precum cel decernat Spitalului „Grigore Alexandrescu” au fost acordate de EBA la nenumărate alte unităţi medicale, din Libia până în Turkmenistan, pentru sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lire sterline, scrie adevarul.ro.

Universitatea de Medicină de Stat din Turkmenistan a primit premiul internaţional pentru „calitate europeană”, distincţie acordată şi Centrului Clinic al Universităţii din Sarajevo (KCUS). Colegiul Medicilor şi Chirurgilor din Pakistan a fost declarat de Comitetul Internaţional Socrates ca fiind „cea mai bună instituţie de studii postuniversitare din lume”. Clinica Al-Afia din Libia a fost desemnată cea mai bună din lume în domeniul asistenţei medicale. La fel ar fi fost distinse şi firme private şi persoane fizice din Bosnia şi Herţegovina şi Serbia. Jurnaliştii mai arată că Europe Bussiness Assembly te poate ajuta să-ţi treci în curriculum vitae titlul „Cavalerii Ordinului Internaţional al Marelui Maestru La Valette”, acordat celor care „apreciază valorile înalte umane: onoare, loialitate, curaj, generozitate, milă, nobleţe”.

Ziariştii au reuşit să ia legătura cu unii dintre premianţi şi au aflat că distincţiile sunt pe bani  Astfel, unul dintre participanţii unui eveniment organizat de EBA la Dublin a povestit cum i-a fost oferit un premiu în schimbul a 5.000 de lire.

Un om de afaceri kazah a descris modul în care compania sa a primit o scrisoare de la EBA, în care se menţiona că a fost nominalizată pentru „Premiul Internaţional Socrates”. În scrisoare era prezentat şi un „mercurial”. Astfel, premiul pentru Calitatea Europeană ar costa 3.800 de lire sterline, în timp ce distincţia „Medalia comemorativă a Reginei Victoria” era cotată la 6.200 de lire, mai scrie adevarul.ro.