spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriEXPLOZIV: Germania a obținut numai din dobânzi 2 miliarde de euro din...

EXPLOZIV: Germania a obținut numai din dobânzi 2 miliarde de euro din criza grecească, plus aeroporturi și alte privatizări

-

„Germania face cu ajutoare pentru Grecia un profit de miliarde”, dupa cum titreaza Sueddeutsche.de. Profitul efectiv s-ar ridica la 1,34 miliarde euro, scrie jurnalista germană originară din România, Dani Rockhoff, într-o analiză publicată pe Hotnews. În realiate profitul Germaniei este mult mai mare: 2 miliarde de euro cash, plus multe afaceri în urma privatăzirilor la care a fost forțată Grecia.

- Reclama -

- Advertisement -

In articolul „Grecia, odiseea unui faliment„, prezentam o serie de cauze care au dus la aceasta situatie dezastruoasa.  Mai sunt si alte cauze, detaliate in „Scandalul submarinelor grecesti”, despre care am relatat pe Hotnews. http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-8614615-alba-neagra-scandalul-submarinelor-nemtesti-pentru-greci.htm  In acest articol, scriam despre comanda de submarine, in valoare de 2,85 miliarde euro, facuta de guvernul grecesc la o firma germana. Aproape trei miliarde de euro, care apoi au lipsit la buget, mai spune jurnalista.

- Advertisement -

Profitul efectiv s-ar ridica la 1,34 miliarde euro si „multi considera ca acesta ar trebui sa revina Greciei, in semn de adevarata solidaritate”, dupa cum scrie corespondentul la Bruxelles al publicatiei citate.Partidul Verzilor din Germania a solicitat guvernului sa precizeze daca suma de 412 milioane de euro, care in bugetul federal apare la pozitia „Plata catre Republica Elena” a fost intr-adevar virata catre destinatar.  Raspunsul secretarului de stat din Ministerul de Finante, Jens Spahn, ar fi fost ca „guvernul nu intentioneaza sa faca, momentan, acest transfer de bani”. Autorul articolului din Sueddeutsche.de, Daniel Brössler, afirma ca acesti bani sunt „parte dintr-o suma mai mare […] si anume profituri din creditele si cumpararile de obligatiuni in favoarea Greciei”. Suma totala s-ar ridica la 1,34 miliarde euro, „dupa cum reiese din diverse detalieri ale Ministerului de Finante, pentru Verzi”. Dobanzi profitabile ar fi obtinut si Banca Centrala Europeana, care in 2010 a demarat un program de cumparare a titlurilor de stat (SMP) – intre timp incheiat-, pentru a ajuta tarile aflate in criza. „An de an, aceste titluri produc profituri, pe care BCE le vireaza bancilor centrale ale tarilor din Eurozona”. In 2016, acestea ar fi fost in valoare de 1,147 miliarde euro, in 2017 sunt, pana acum, 901 milioane euro. Partea Germaniei la SMP ar fi fost 952 milioane euro. E vorba de multe cifre si chestiuni financiare la nivel inalt. Insa a face bani pe falitii temporari ai unei comunitati, cum se doreste a fi Comunitatea Europeana, este considerat de unii drept „imoral” si „nesolidar”. In acest sens, Sven-Christian Kindler, purtatorul de cuvant al Verzilor in probleme bugetare, din Bundestag, spune: „Poate ca este legal ca Germania sa castige din criza greceasca. Legitim, in sensul moral al solidaritatii, nu e”, spune Rockhoff.

Practic Germania a făcut un profit net de peste 2 miliarde numai din dobânzile la împrumuturile acordate Greciei. 

Dar nu numai…

Împreună cu o companie elenă de dimensiuni reduse, concernul german Fraport a putut să preia cu eforturi considerabile 14 aeroporturi regionale din Grecia. Între acestea se numără aeroporturile din destinaţii de vacanţă cum ar fi Creta, Korfu sau Rhodos, scria recent Deutsche Welle.

Înţelegerea era semnată deja din anul 2014, în timpul guvernului conservator condus de Antonis Samaras, dar aplicarea ei a tot fost amânată din motive politice. Încă în declaraţia guvernamentală din 2015, premierul de stânga Alexis Tsipras a vociferat împotriva „vânzării” avuţiei de stat. În insulele Ionice din vestul Greciei, guvernatorul local a organizat chiar şi un referendum împotriva preconizatelor privatizări, al cărui rezultat nu este obligatoriu. 75 la sută din cetăţenii care au participat la plebiscit au votat împotriva contractului de concesiune încheiat cu Fraport.

La câteva zile după ce Fraport a preluat aeroporturile, un consorţiu format în jurul Deutsche Invest Equity Partners, cu sediul la München, a primit aprobarea să preia cel de-al doilea port de containere, ca mărime, al ţării, cel de la Salonic. O altă ofertă a fost făcută Germaniei: Statul elen îşi vinde jumătate din acţiunile deţinute la firma de telefonie OTE, iar Deutsche Telekom, care este cel mai mare proprietar de acţiuni, are dreptul să cumpere primul.

Vândută va fi şi firma deficitară elenă ELBO din Salonic, activă în domeniile transporturi şi armament. Preţul de pornire este de 10 milioane de euro. Potrivit presei, interes pare să aibă grupul KraussMaffei din München, care este aparent considerat investitor privilegiat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img