spot_img
13.2 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriEXPLOZIV/ Document al ANAF care demonstrează vânătoarea firmelor: Fiecare echipă de inspectori...

EXPLOZIV/ Document al ANAF care demonstrează vânătoarea firmelor: Fiecare echipă de inspectori fiscali are target de amenzi de 6 milioane lei pe an

-

Toate direcțiile județene de finanțe din țară au primit, în luna martie, o circulară internă prin care Administrația Națională a Finanțelor Publice (ANAF) îi anunță că fiecare inspector are obligația să aducă venituri suplimentare la buget, venituri care se referă la „sume atrase suplimentar ca obligații principale”, respectiv impozite, taxe și contribuții sociale. Concret, un inspector are target de 6 milioane lei, venituri suplimentare, pe anul 2017. Aceasta înseamnă că fiecare echipă de inspectori fiscali trebuie să aplice amenzi firmelor, în valoare de 6 milioane lei pe an. Se înțelege de la sine, că angajații ANAF vor începe să vâneze firme, PFA, profesori care dau meditații și alte categorii de persoane fizice care au activități mărunte și nu sunt declarate la Finanțe, scrie Ziar de Cluj.

“Este o imoralitate flagrantă, un abuz prin construcție, ceea ce face statul pentru că e ca și cum judecătorii ar avea target de băgat oameni la închisoare. Este o chestie de inspirație din justiția comunistă a anilor ‘50, când trebuia să existe un număr cât mai mare de oameni care trebuiau băgați în închisori sau la canal, indiferent de ce au făcut sau nu au făcut. Aceasta deschide porțile abuzurilor și reduce posibilitatea inspectorilor respectivi de a se comporta rezonabil și a face distincția între infractorul care o buctează pentru că nu a înțeles cele o mie de pagini din Codul Fiscal și cel care o face pentru că nu vrea să se conformeze. Este o poartă deschisă către abuzuri, este o invitație și o obligație de a se comporta abuziv și în același timp este și o recunoaștere a caracterului arbitrar al legislației fiscale. Dacă o legislație fiscală ar fi clară și lipsită de ambiguități și oamenii s-ar conforma voluntar, o astfel de țintă nu ar putea fi îndeplinită. Niciun om rezonabil nu poate să accepte un astfel de sistem și sunt convins că și oamenii care lucrează în Finanțe nu cred că se simt confortabil cu o astfel de abordare. Și atunci vedem că sistemul numit Stat este prin construcție o entitate violentă și abuzivă, care ajunge să îi transforme pe oamenii care lucrează pentru el într-o măsură mai mică sau mai mare în niște instrumente ale unei represiuni”, este de părere economistul clujean Radu Nechita.

- Advertisement -

Pe lângă abuzuri, anumite firme, prietene cu cine trebuie vor fi protejate de inspectorii ANAF.

Va avea loc o vânătoare a tuturor și o lungă succesiune de abuzuri. În același timp, anumite firme vor beneficia de protecție pentru că se știe dacă discutăm off the record cu cei de la Finanțe că li se spune inspectorilor să își facă targetul, dar li se comunică și care sunt firmele care trebuie evitate, cele care au protecție politică vor avea un avantaj și acest avantaj va fi cu atât mai mare cu cât hăituirea și hărțuiala celorlalți va fi mai aprigă”, mai spune Radu Nechita.

- Advertisement -

Scopul Fiscului nu este să dea amenzi, ci să susțină economia și colectarea bugetară cu proceduri și metode oneste, așa cum un polițist este obligat să educe cetățeanul în stradă să nu se expună accidentelor și neregulilor. Înțeleg, cel puțin din inițiativele actualului guvern, că se încearcă tocmai în această direcție să se vină cu o legiferare adecvată pentru educare și apoi pentru amendare.Abuzuri sunt reclamate permanent și acum, chiar și fără acest sistem de obligare cu target. Dacă agentul economic este disciplinat și își face obligațiile și le îndeplinește față de bugetul de stat cu rigoare și la termen, ar fi nefiresc ca agentul fiscal să fie obligat să îl amendeze; din contră, ar trebui să îl felicite”, afirmă omul de afaceri și economistul clujean Iosif Pop.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img