spot_img
15.9 C
București
sâmbătă, noiembrie 2, 2024
AcasăAnalizeEXPLOZIV/ Câmpul tactic al SRI se extinde la studenți

EXPLOZIV/ Câmpul tactic al SRI se extinde la studenți

-

- Reclama -

INVESTIGAȚIE COMUNĂ FLUX 24 ȘI INCISIV DE PRAHOVA:

- Reclama -

Liga Studenților (LS IAȘI) a participat marți, 25 aprilie, la ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor din Camera Deputaților, pentru a susține amendamentele propuse de studenți la metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni începând cu anul universitar 2017-2018, elaborată de către Ministerul Educației Naționale (MEN). Dezbaterile purtate nu au avut un rezultat, MEN respingând amendamentele Ligii Studenților, refuzând să mai colaboreze pe acest subiect.

- Advertisement -

Comunicatul Ligii Studenților Iași:

În cadrul ședinței au participat deputații reuniți în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor și reprezentantul Ministerului Educației Naționale, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat, invitat pentru a răspunde interpelărilor formulate de mai mulți parlamentari în problema proiectului de metodologie aflat în discuție. Niciun reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu a fost prezent.

Printre modificarile propuse și susținute de Guvern pentru noua metodologie de admitere la studii noii forme de metodologie pentru anul universitar 2017-2018 se numără:

– îngreunarea procedurii de admitere, prin desființarea Comisiilor mixte MEN-MAE prin intermediul cărora tinerii etnici români din afara granițelor se adresau misiunilor diplomatice române pentru admitere, scutind astfel multe drumuri în țară pe care majoritatea nu și le pot permite (salariul mediu în Republica Moldova este de 150 euro); datorită acestei modificări numărul de tineri care vor veni la studii în țară se va diminua în mod drastic;

– restrictionarea abuzivă a accesului tinerilor etnici români din afara granițelor la bursele de performanță, de studiu și merit oferite de către universități, nefiind deloc stimulată performanța academică în rândul acestora;

– pierderea finanțării și obligarea lor la plata taxelor de școlarizare în cazul obținerii domiciliului stabil în România, descurajându-i astfel să se repatrieze și să își redobândească cetățenia română.

„Amendamentele noastre la metodologie au menirea de a încuraja în mod real tinerii etnici români să își redobandesca cetatenia română și să își asume identitatea națională românească și loialitatea față de Statul Român. Din păcate, reprezentanții Ministerului Educației Naționale suferă de autosuficiență și nu doresc să dea curs solicitărilor tinerilor basarabeni. Ni s-a reconfirmat faptul că nu se dorește ca vocea studenților să fie auzită și că actuala guvernare doar mimează o politică de deschidere față de propunerile organizațiilor studențești.” a declarat Valeria Pîrlea, responsabil studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților.

- Advertisement -

Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, a afirmat faptul că motivul îngreunării procedurii de admitere și al desființării Comisiilor mixte MEN-MAE reprezintă secret de stat, iar atât parlamentarii prezenți cât și reprezentanții Ligii Studenților nu au acces la aceste informații, în lipsa unui certificat ORNISS.

Ministerul Educației Naționale, promite, în schimb, că fiecare universitate românească va deschide un fel de reprezentanță în Republica Moldova, prin care absolvenții de liceu din Basarabia vor putea să își depună dosarele, însă refuză să creeze această obligație legală prin introducerea ei în metodologie sau prin indicarea unei surse de finanțare, totul rămânând o promisiune deșartă, menită să încheie discuțiile: „Noi (ministerul) vrem, universitățile dacă nu o să meargă în Republica Moldova nu mai este treaba noastră!” se spală pe mâini Gabriel Ispas.

„Din păcate, participarea în cadrul acestei ședințe ne-a lăsat un gust amar, atât din cauza respingerii vehemente de catre reprezentantul Ministerului Educației a amendamentelor propuse de studenți, cât și din cauza faptului că deputații PSD și ALDE prezenți au venit complet nepregatiți pentru aceasta sedință, tratând cu ignoranță subiectul aflat pe ordinea de zi, fără să încerce măcar să arunce o privire în afara directivelor venite pe linie de partid. Degeaba am scos sârma ghimpată de pe Prut dacă am instalat-o în instituțiie noastre!” a declarat Brîndușa Lungu, responsabil relații publice în cadrul Ligii Studenților.

În cadrul discuțiilor purtate de reprezentanții MEN cu cei ai Ligii Studenților s-a insinuat ideea că numărul tinerilor basarabeni care vin în țară trebuie redus, pentru că dintre ei serviciile de informații rusești racolează agenți și că România trebuie să renunțe la politica ei de deschidere față de Basarabia (în urma alegerii lui Igor Donon ca președinte) și că nu merită efortul de consolidare a flancului estic al NATO și al Uniunii Europene prin susținerea identității naționale românești în Basarabia.

Liga Studenților condamnă ferm aceste idei anti-naționale care periclitează de fapt securitatea țării noastre și atrage atenția totodată asupra faptului ca o parte din elita politică de la București este prelucrată informativ de către agenții de influență ai Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) tace mâlc!

Din informațiile pe care le deținem, MAE nu mai susține funcționarea comisiilor mixte de admitere MEN-MAE, din comoditate, întrucât trebuia să își pună la dispoziție personalul din misiunile diplomatice.

Deși MEN și Ministerul (vechiul Departament) pentru Românii de Pretutindeni trebuie să emită alături de Ministerul Educației ordinul de ministru comun prin care să fie aprobată metodologia de școlarizare pentru românii de pretutindeni, aceste două ministere nu s-au pronunțat până acum public pe acest subiect.

 Victime ale războiului informațional: Guvernul menține segregarea tinerilor basarabeni și ambiguitatea identității lor

În cadrul războiului informațional dus de Rusia împotriva României o componentă de bază este reprezentată de crearea „națiunii civice molovenești” în Basarabia după finele Primului Război Mondial și alimentarea ideii că moldovenii ar fi un popor de sine stătător, vorbitor de limbă „moldovenească”, care ar fi fost agresat de-a lungul istoriei de către români care ar ocupa în mod nelegitim Moldova dintre Carpați și Prut, împiedicând formarea „Moldovei Mari”.

Statul Român nu are absolut nicio strategie de consolidare a identității naționale a românilor din Basarabia, lăsându-i pradă propagandei ruse, iar inițiativele societății civile în această direcție sunt de obicei criticate pe motiv că „supără Rusia”.

În universități, în general, tinerii etnici români din afara granițelor și în special basarabenii nu sunt considerați a fi români, ci „moldoveni” sau „străini de origine română”, fiind supuși unei discriminări constante când vine vorba de burse, locuri în cămine, tabere sau alte facilități studențești. De exemplu, de multe ori ei sunt ignorați în procesul de cazare de administratorii facultăților sau ai complexelor studențești, iar în cazul burselor ei nu au acces la bursele de performanță, de merit și de studiu, indiferent de rezultate, nefiindu-le astfel stimulată performanța academică.

Tocmai de aceea, Liga Studenților se luptă pentru a combate segregarea dirijată și aceste forme de discriminare care îi afectează pe tinerii români din Basarabia.

Român în Europa, basarabean în România, moldovean la Chișinău. Unele organizații de basarabeni sunt focare de moldovenism

În general, tinerii basarabeni sunt îndemnați de conducerile universităților să facă parte doar din organizațiile de basarabeni și să nu se pronunțe în favoarea Unirii Republicii Moldova cu România pentru că ar însemna că „fac politică în Universitate”. În schimb, nimeni nu se opune dacă aceștia fac propagandă în România pentru partidele politice de la Chișinău.

Este o excepție în rândul organizațiilor de basarabeni din România ca un președinte sau conducerea organizației să își asume deschis identitatea românească și idealul recuperării istorice și juridice a populației și teritoriului dintre Prut și Nistru. În general, aceștia ajung să sunțină ideea statalității moldovenești, iar o parte dintre ei se află sub influența politicii anti-românești dusă de partidele și mafia politică din Republica Moldova.

Prin această segregare dirijată, se urmărește ca tinerii basarabeni să fie izolați cât mai mult, astfel încât să nu se simtă români, asumându-și în lipsa acestei identități românești nerecunoscute, identitatea moldovenească. Astfel, din ignoranță, incultură și autosuficiență, universitățile și autoritățile centrale ajung să facă jocul Rusiei în România.

În momentul de față, dacă acești tineri se repatriază și își redobândesc cetățenia română cu domiciliu în România, ei pierd finanțarea studiilor iar universitățile îi obligă să plătească taxele de școlarizare pentru anul în curs, ceea ce pentru majoritatea covârșitoare ar fi imposibil din punct de vedere financiar.

Din acest motiv, tinerii basarabeni sunt îndemnați să se considere români doar în Uniunea Europeană, având pașaport românesc (cetățenie cu domiciliu în afara granițelor) care le asigură accesul la piața forței de muncă, însă nu sunt îndemnați să se simtă români acasă, în România, având obligații legale și fiscale mai mari prin asumarea domiciliului în țară și obținerea buletinului românesc.

Educația, câmp tactic pentru serviciile de informații

Nu este exclus ca dintre acești tineri basarabeni serviciile rusești să recruteze agenți, cunscut fiind faptul că serviciile de informații externe ale tuturor statelor recrutează propriii studenți sau studenții altor state care merg la studii în străinătate, având mobilitate crescută și disponibilitate spre a colabora, pe fondul lipsurilor financiare cu care se confruntă studenții și al nemulțumirii față de propriul stat din care au plecat.

Însă, puterea de influență a unor astfel de agenți de influență a Rusiei ar deveni nesemnificativă și chiar vădită opiniei publice dacă Statul Român ar susține real identitatea românească în Basarabia și dacă instituțiile noastre nu i-ar mai discrimina și descuraja pe tinerii basarabeni.

Pentru a limita numărul de posibili agenți dintr-un grup determinat, nicidecum nu reduci numeric grupul respectiv (în acest caz prin limitarea accesului tinerilor basarabeni la studii în România), ci aplici o hârtie de turnesol: consolidarea identității românești.

„Socialiștii de la București susțin colaborarea cu socialiștii lui Igor Dodon din Republica Moldova, fapt pe care noi îl considerăm un act de trădare națională care amenință securitatea și viitorul României în regiune, îndeplinindu-se practic planurile lui Putin. Asta se întâmplă când lași securitatea țării pe mâna unor specialiști de carton și a unor generali în izmene! Statul Român trebuie să își asume o politică clară de consolidare a identității naționale române în Basarabia și în diaspora și de respingere a propagandei moldoveniste, care să întărească capacitatea noastră de apărare în fața războiului informațional pe care Rusia îl duce împotriva noastră și să consolideze flancul estic al NATO și al Uniunii Europene. Avem nevoie de o revigorare a conștiinței naționale, care să ne întărească încrederea în destinele Neamului Românesc și în instituțiile noastre politice. Iar susținerea tinerilor etnici români din afara granițelor și, mai ales, a tinerilor basarabeni, este un prim pas spre acest deziderat!” a declarat Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img