spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDiasporăEXPLOZIV/ ANRM a stabilit incorect prețul de referință al gazelor: Redevențe mai...

EXPLOZIV/ ANRM a stabilit incorect prețul de referință al gazelor: Redevențe mai mici cu un miliard de euro

-

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect prețul de referință al gazelor naturale, prin urmare redevențele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei, se arată în raportul pe 2015 al Curții de Conturi, publicat marți pe site-ul instituției.

- Reclama -

„Zăcămintele din care a fost extras țiței în perioada auditată, cea mai mare parte (peste 85%) au producții mici, de sub 10.000 tone/trim, condiții în care cota de redevență aplicabilă este cea minimă de 3,5% din valoarea producției. Prețurile de referință ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată și s-au situat sub prețurile de referință care ar fi rezultat în condițiile aplicării pct. II din Anexa la Ordinul președintelui ANRM nr. 98/1998 respectiv „ca echivalent valoric și al puterii calorifice pentru un coș de combustibili alternativi, cu cea mai frecvența utilizare în România, cotați pe piață internațională”, cu consecințe în diminuarea cuantumului redevenței cuvenite bugetului de stat cu aproximativ 4,6 miliarde lei”, se arată în sinteza raportului menționat.

- Advertisement -

În ceea ce privește domeniul petrolier, s-a constatat că în inventarul bunurilor din domeniul public nu au fost incluse toate zăcămintele confirmate, existând zăcăminte care nu au fost inventariate.

„Nu au fost luate toate măsurile pentru a se evita derularea de operațiuni petroliere pe terenuri pe care se află amplasamente cu situri arheologice, rezervații naturale sau perimetre de protecție hidrologică. S-a mai constatat un grad redus de realizare a lucrărilor asumate de titulari, atât din punct de vedere valoric, cât și fizic, întrucât participanții la apel au tendința de a prezența un volum de lucrări nerealist și nesustenabil, pentru a obține un punctaj mare în cadrul Apelului public de oferta, pentru că, ulterior, să solicite ANRM prelungirea perioadei de realizare a lucrărilor, întrucât realizarea acestora fie nu a fost demarată, fie realizarea lucrărilor nu se poate încadra în perioada stabilită inițial”, se mai arată în raport.

- Advertisement -

De asemenea, ANRM nu a descalificat unii participanți la apelul public de ofertă, în condițiile în care documentele prezentate de aceștia fie erau incomplete, fie nu îndeplineau condițiile legale privind perioada de utilizare.

„S-a constatat, pe de o parte, efectuarea unor tranzacții între companii afiliate, iar, pe de altă parte, efectuarea unor tranzacții cu gaze naturale la prețuri reglementate (peste cota stabilită conform Ordinului președintelui ANRE nr. 24/2013 și Ordinului președintelui ANRE nr. 161/2014), acestea având influență directă asupra valorii redevenței petroliere cuvenite bugetului de stat. La nivelul ANRM nu se cunoaște, cu exactitate, nivelul fondurilor care trebuiau a fi constituite pentru transferul de tehnologie și pregătire profesională, fiind constatate diferențe între sumele evidențiate de ANRM pentru această activitate și sumele înscrise în acordurile petroliere”, se mai arată în constatările Curții de Conturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img