spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăDezvaluiriEXPLOZIV/ Actualul ambasador al României în Germania a moderat conferința ținută de...

EXPLOZIV/ Actualul ambasador al României în Germania a moderat conferința ținută de Tony Blair la București despre care DNA susține că ar fi fost plătită de Sebastian Ghiță

-

Vizita lui Tony Blair în România, în 2012, a fost anunţată chiar de Victor Ponta, preşedinte PSD la vremea respectivă. Victor Ponta a spus atunci că Tony Blair urma să participe la o conferinţă cu tema „viitorul Europei” şi a ţinut să precizeze că vizita nu este organizată de PSD, ci de o organizaţie non-profit.

- Reclama -

Conferința la care Blair a fost invitat la București a fost moderată de Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României în Germania Federală.

Nu se cunoaște onorariul primit de Hurezeanu.

În timpul vizitei, Blair s-a întâlnit și cu premierul de la aceea vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, actualul șef al SIE.

CITIȚI ȘI:MRU, țintă în dosarul Ponta-Blair?

„Trec peste episodul Blair-Ponta-Obama, oricât ar fi de epocal și ajung la unul anecdotic, care ține doar de colțul din Marea Caraibelor: primul președinte de origine africană al Statelor Unite dă mâna cu fratele unui fost președinte cubanez marxist. Foarte bine. Și asta e interesant! Cât despre domnul Ponta, el are o relație mai veche cu domnul Blair, chiar înainte de a fi prim-ministru. I se spune între prieteni Blair al Balcanilor, un fel de micuț… nici măcar micuț Blair al Balcanilor. Și bănuiesc că Barack Obama avea motive să-l salute și să stea de vorbă îndelung cu Tony Blair. Cine e prin preajma lui Tony Blair în astfel de momente are noroc. N-ar fi avut motive speciale (Barack Obama – n.r.) să vorbească 15 minute cu domnul Ponta, în afară de faptul că, stând acolo la priveghi, a stat de vorbă cu toată lumea, a apucat să stea de vorbă cu mai multă lume în același fel”, spunea Emil Hurezeanu în 2013 după întâlnirea Ponta-Blair-Ponta.

„Victor Ponta a precizat că Blair a fost invitat la acest eveniment, sublinind însă că acesta nu este organizat de PSD. Conferinţa cu titlul „The Future of Europe in the New Global Order” va avea loc în Capitală, la data de 26 martie, începând cu ora 18.00. Locul unde se va desfăşura conferinţa nu a fost încă făcut public, din motive de securitate. La evenimentul organizat de „Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală” şi de „Center for American Progres” vor participa figuri marcante din lumea academică, societatea civilă şi mass-media, moderatorul conferinţei fiind Emil Hurezeanu”, a fost ştirea prezentată în presă în 2012.

În comunicatul în care anunţă acuzaţiile împotriva lui Victor Ponta, procurorii subliniază că s-a dorit în mod expres ca vizita lui Tony Blair să nu fie legată de PSD, ci de o organizaţie particulară, şi că întâlnirea dintre Ponta şi Blair ar fi fost iniţiativa fostului premier britanic.

„Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi”, se arată în comunicatul DNA.

Şi suma la care face trimitere DNA coincide cu cea vehiculată în presa de atunci. Ziarul Gândul a reuşit să afle înainte de vizita lui Tony Blair din 2012 care au fost costurile de organizare (onorariu, transport, cazare, mese etc).

Potrivit cotidianului menţionat, onorariul lui Tony Blair ar fi fost de 200.000 de euro, la care s-au adăugat costurile de transport, cazare, mese etc, estimate la minim 25.000 de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img