de Andrei Bădin
„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea a anunţat că numărul victimelor exploziei de joi, de la Uzina Mecanică Băbeni, a ajuns la opt, dintre care patru morţi şi patru răniţi.”După comunicarea datelor din teren, sunt patru persoane decedate, trei bărbaţi şi o femeie, şi patru persoane rănite, care au fost preluate de către SAJ şi transportate la UPU Vâlcea”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.Joi după amiază, la Uzina Mecanică Băbeni, societate specializată în delaborarea muniţiei de artilerie şi aviaţie, a avut loc o explozie generată de o mină antipersonal. Deflagraţia nu a fost urmată de un incendiu. „
CHEIA din informația difuzată de agenția oficială de presă Agerpres este faptul că explozia a fost generată de o mină antipersonal, iar acest lucru pune România într-o lumină negativă pe plan internațional.
Să explicăm: România este semnatară a CONVENȚIEI privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, adoptata la Oslo, Norvegia, la 18 septembrie 1997 și publicată în Monitorul Oficial al României ( M.Of. nr. 590/22 noiembrie 2000).
Primul articol din Convenția semnată de România prevede explicit:
1. Fiecare stat parte se angajează ca niciodată şi în nici o împrejurare:
- să nu folosească mine antipersonal;
- să nu dezvolte, să nu producă, să nu achiziţioneze în alt mod, să nu stocheze, să nu conserve sau să nu transfere către oricine, direct sau indirect, mine antipersonal;
- să nu ajute, să nu încurajeze sau să nu determine în nici un fel pe oricine s-ar angaja în orice activitate interzisă unui stat parte prin prezenta convenţie.
2. Fiecare stat parte se angajează să distrugă sau să asigure distrugerea tuturor minelor antipersonal, în concordanţă cu prevederile acestei convenţii.
Excepții:
1. Fără a aduce atingere obligaţiilor generale care decurg din prevederile art. 1, se permite păstrarea sau transferul unui număr de mine antipersonal pentru punerea la punct a tehnicilor de detectare a minelor, de deminare sau de distrugere a minelor şi pentru instruirea în acest scop. Cantitatea de astfel de mine nu va depăşi numărul minim absolut necesar pentru scopurile enumerate mai sus.
2. Transferul minelor antipersonal în scopul distrugerii acestora este permis.
În acest moment autoritățile române trebuie să furnizeze o declarație publică oficială deoarece sunt în culpă. Una imensă…