Expert SRI acuză Rusia și China de spionaj

0
95
Noul director al Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, si directorul FBI, James Comey, fac o scurta declaratie de presa la sediul SRI din Bucuresti, marti, 3 martie 2015. (Eduard Enea)

Rușii și chinezii au profitat de pandemia de coronavirus pentru a putea spiona mai ușor instituții ale statului român, spune un expert SRI, Anton Rog, directorul centrului CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații.

El a spus vineri, într-un interviu acordat televiziunii Digi 24, că sunt în derulare investigații „privind operațiuni ale unor state ostile României pe instituții fundamentale din Guvern”.

Au fost și atacuri și operațiuni (în perioada pandemiei). Discutăm despre spionaj cibernetic și acolo sunt investigații și mai curente și mai vechi, care sunt încă în derulare privind operațiuni ale unor state ostile României pe instituții fundamentale din Guvernul României. În felul ăsta le și dăm un mesaj că i-am găsit, că știm ce fac” a spus Anton Rog.

El spune că spionii se folosesc de interesul oamenilor pentru informații legate de Covid.

„La începutul crizei nu aveam date foarte clare despre virus, cum se răspândește, cum să ne protejăm de el, și atunci atacatorii cibernetici au utilizat ingineria socială, trimit niște e-mail-uri țintite către anumiți angajați din statul român în care au folosit mesaje cum să te protejezi de Covid, dacă vrei să știi câți noi infectați de Covid sunt în țară fă click pe linkul ăsta. Mesajele sunt atât de bine scrise și mail-urile excepțional scrise în limba română. E important ca angajatul instituției să acceseze mail-ul din rețeaua instituției, ca să infecteze rețeaua instituției respective.”

Expertul SRI spune că marile puteri sunt interesate să-și conserve poziția, motiv pentru care sunt decise să folosească orice mijloace, inclusiv cibernetice.

Din fericire pentru noi, cu unii dintre ei suntem parteneri și prieteni, și atunci nu e cazul, pentru că avem un schimb de date onest, cinstit, bidirecțional, să nu se înțeleagă că doar furnizăm și nu primim nimic, că primim, iar alte mari super puteri ale lumii, care cel puțin în plan cibernetic s-au manifestat ostil României, încearcă să fie prezente în România. Abordările sunt diferite. Dacă unii se duc țintit pe informații din mediul strategic politic, militar, de intellingence, deci și rețelele serviciului care sunt legate la internet sunt targhetate constant, adică nu suntem ocoliți noi pentru că noi suntem SRI, doar că noi nu punem nicio informație de valoare acolo. Pe când alte instituții din zona civilă, din zona guvernamentală, au propriile rețele în care au informație relevantă, așa e normal, așa trebuie să fie, pentru că trebuie să țină legătura cu NATO, cu UE, și e normal să fie așa, poate că nu este informație clasificată dar este informație relevantă, și atunci vin (spionii cibernetici -n.r.). Unii se duc pe informație din asta, alții se duc pe spionaj global, industrial, în care adună tot de peste tot, au putere de analiză, și-au instruit oamenii în Occident”, a explicat Rog.

Întrebat dacă țările la care se referă sunt Rusia și China, generalul SRI a răspuns: „Nu aș vrea să dau exemple de state dar exemplele oferite sunt cumva corecte. Sunt de la Răsărit”