spot_img
3.9 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăAnalizeExpert militar român  la Asociația Europeană pentru Studii Geopolitice și Strategice Gheorghe...

Expert militar român  la Asociația Europeană pentru Studii Geopolitice și Strategice Gheorghe Brătianu despre războiul din Ucraina: Am ajuns la un tip foarte teribil de afacere: unii furnizează arme, iar alții mor folosindu-le

-

Forțele armate ale Ucrainei, deși sunt una dintre cele mai mari din Europa în ceea ce privește forța de muncă, rămân dezechilibrate în ciuda sprijinului pe care îl primesc din partea Occidentului, a declarat vineri expertul militar și politic al României Nicolae Dolghin pentru TASS.
Armata ucraineană este una dintre cele mai mari armate europene, dar este dezechilibrată. Este format în mare parte din forțe terestre”, a spus Dolghin, expert militar și politic la Asociația Europeană pentru Studii Geopolitice și Strategice Gheorghe Brătianu.

- Reclama -

Vorbind în ajunul summitului NATO de la Madrid, expertul a spus că armata ucraineană și-a pierdut forțele aeriene din primele zile, în timp ce forțele sale navale erau practic inexistente.

- Advertisement -

„De câțiva ani, armata ucraineană s-a bucurat de sprijinul activ al NATO, dar totuși a rămas dezechilibrat când au început ostilitățile. Se pare că instructorii occidentali s-au concentrat pe pregătirile pentru apărare prelungită, fortificații complicate, soluții inginerești sofisticate, pregătiri pentru luptă în zonele populate și crearea de unități de elită cu mult superioare trupelor obișnuite sau recruților recrutați ulterior”.

„În aceste patru luni, armata ucraineană nu a avut inițiativa. Se apăra tot timpul și pierdea teritorii”, a afirmat el. „A folosit rapid echipamentul militar propriu și apoi echipamentul sovietic furnizat de aliați. În fiecare zi cere asistență financiară semnificativă, echipament militar greu și muniție de la toată lumea. În foarte scurt timp am ajuns la un tip foarte teribil de afacere: unii furnizează arme, iar alții mor folosindu-le.”

- Advertisement -

Vorbind despre cauzele fundamentale ale tragediei din Ucraina, Dolghin a subliniat că aceasta „a început cu mult înainte ca statul ucrainean să piardă teritorii” și că elita politică a țării „a contribuit puternic” la ceea ce se întâmplă. „Între timp, datoria elitei era să prevină [această tragedie], pe baza situației reale și fără populism”.

Despre perspectivele unei reluări a negocierilor dintre Kiev și Moscova, analistul a spus că nu va fi ușor pentru președintele ucrainean Vladimir Zelensky să ia o decizie corespunzătoare.

„Occidentul a investit prea mult. Are anumite așteptări, care la scară depășesc cu mult problema viitorului vecinului nostru (ucrainean – TASS). Prin urmare, cred că un acord de pace, desigur, va fi important pentru ucraineni. și ruși, dar evenimentele care vor urma între Rusia și Occident vor fi mult mai importante”, a concluzionat Dolghin.

Şefii de stat şi de guvern ai NATO se vor întâlni la Madrid în perioada 28-30 iunie. Summitul va adopta un nou concept strategic, va lua în considerare măsuri de consolidare a alianței și implicațiile schimbărilor climatice globale pentru securitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img