spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăAnalizeExpert internațional despre Bucea: Falsul masacru de la Timişoara din România anului...

Expert internațional despre Bucea: Falsul masacru de la Timişoara din România anului 1989 şi masacrul, de data aceasta chiar real, de la Katyn din 1940, comis de Uniunea Sovietică, ce l-a atribuit naziştilor

-

Imaginile şocante cu cadavre împrăştiate pe o stradă din orăşelul ucrainean Bucea, de lângă Kiev, evocă crime de război, dar a aduce probe juridice şi, mai mult, a-i judeca pe cei vinovaţi reprezintă un exerciţiu extrem de anevoios, a avertizat miercuri un expert internaţional, citat de France Presse conform Agerpres.

Philip Grant, directorul organizaţiei neguvernamentale Trial, specializată în combaterea impunităţii în materie de crime împotriva umanităţii, avertizează din start în interviul acordat agenţiei franceze de presă: „Imaginile în sine sunt rareori considerate drept dovezi concludente”.

- Advertisement -

„Ele pot arăta elemente importante, dar nu vor dezvălui întreaga istorie”, adaugă el, recomandând „prudenţă” şi amintind de manipulări din trecut şi interpretări eronate.

În acest sens, el a evocat falsul masacru de la Timişoara, din România anului 1989, precum şi masacrul, de data aceasta chiar real, de la Katyn din 1940, comis de Uniunea Sovietică, ce l-a atribuit naziştilor.

- Advertisement -

Difuzarea în media internaţionale a unor fotografii şi înregistrări video făcute la Bucea, arătând cadavre zăcând în stradă, unele cu mâinile legate la spate sau parţial carbonizate, precum şi gropi comune, au stârnit un val de indignare internaţională.

Autorităţile ucrainene susţin că soldaţii ruşi au masacrat civili, ceea ce Moscova neagă, acuzând autorităţile ucrainene de „înscenare”.

În cazul precis de la Bucea „pare destul de evident că au fost comise crime de război”, susţine şi Grant.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a declarat marţi că „totul indică faptul că civilii au fost ţintiţi în mod deliberat”, ceea ce constituie de facto o crimă de război.

Dar Philip Grant insistă: doar imaginile nu permit „atribuirea acestei responsabilităţi unei anumite persoane sau unui grup precis”.

Chiar dacă veţi stabili că „ruşii au făcut-o”, explică el, „trebuie să ştim cine a ordonat asta”: „Vladimir Putin? Comandantul din teren? O unitate de huligani?’.

„În termeni de responsabilitate penală, este prematur să spunem cine ar trebui să compară în faţa tribunalului pentru aceste crime”, subliniază el. Procesul ar putea fi lung şi complicat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img