EXCLUSIV/Culisele Capitalei Europene a Culturii: Cum a îngropat fantele Cherecheș Baia Mare

0
3911

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României.

Conform informațiilor exclusive obținute de FLUX 24, Baia Mare era în cărți să obțină nominalizarea, dar organizatorii au renunțat datorită problemelor penale ale primarului suspendat, Cătălin Cherecheș, cercetat de DNA în mai multe dosare și aflat în arest la domiciliu.

Strategia organizatorilor Capitalei Europene a Culturii este să sprijine orașe mai mici care au potențial și pot fi dezvoltate, cum este Baia Mare și cum a fost anterior Sibiul și nu orașe mari.

Problema cea mare a fost că în acest caz Primăria Baia Mare ar fi fost ordonator de credite pentru organizarea Capitalei Europene a Culturii, iar suspiciunile de corupție au scos perla Maramureșului din joc.

Brașovul, de asemenea, a fost o opțiune, dar s-a renunțat din cauza problemelor cu legea ale primarului George Scripcaru.

Conform strategiei organizatorilor dintre Cluj Napoca, București și Timișoara opțiunea nu putea să fie decât Timișoara.

Orașul a fost ales de Juriul internațional de experți delegat de UE, condus de Steve Green.

Joi și vineri a avut loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de ‘Capitală Europeană a Culturii 2021’, orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținându-și prezentările în fața juriului.