EXCLUSIV/ VIZITA LUI IOHANNIS LA VATICAN: COMUNICATUL ADMINISTRAȚIEI PREZIDENȚIALE SPUNE ALTCEVA DECÂT CEL AL VATICANULUI

0
1181

Administrația Prezidențială de la București și Sala de Presă a Sfântului Scaun au transmis comunicate vineri după vizita președintelui Iohannis la Vatican și întâlnirea cu Papa Francisc. 

Există o deosebire majoră între cele două comunicate de presă. În comunicatul transmis de Administrația Prezidențială se spune că:

Președintele României i-a adresat Sanctității Sale invitația de a vizita România. Invitația a fost acceptată cu plăcere, data vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice.

În comunicatul Vaticanului nu se vorbește nimic despre o eventuală vizită în România.

De altfel, FLUX 24 a scris vineri despre acest subiect care îl poate pune într-o lumină nefavorabilă pe Papă: Patriarhul Daniel, capcană pentru Papă prin intermediul lui Iohannis

De asemenea în comunicatul Administrației Prezidențiale se vorbește despre:

În cursul acestor întâlniri deosebit de cordiale, care au avut loc în ziua aniversării a exact 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, au fost discutate relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun. De ambele părți a fost exprimată satisfacția deosebită cu privire la caracterul excelent în care s-au dezvoltat aceste relații în ultimii 25 de ani. S-a reafirmat, totodată, interesul reciproc pentru dezvoltarea în continuare a dialogului și a cooperării bilaterale, cu accent pe domenii precum promovarea libertăţii religioase, dialogul interreligios şi combaterea fundamentalismului. A avut loc, de asemenea, şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate.

În comunicatul Vaticanului lucrurile sunt mult nuanțate, vorbindu-se de comunitățile locale catolice, referirea pe care o folosește Sfântul Scaun atunci când aceste comunități au probleme cu autoritățile, în cazul României fiind vorba de restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist:

În cadrul colocviilor cordiale, prilejuite de cea de a XXV-a aniversare de la restabilirea relaţiilor diplomatice între Sfântul Scaun şi România, care s-au reluat pe 15 mai 1990, s-a vorbit despre raporturile bilaterale, caracterizate de o colaborare rodnică, precum şi de relaţiile dintre autorităţile statale şi comunităţile catolice locale, şi de buna convieţuire dintre minorităţi.