spot_img
20.2 C
București
duminică, aprilie 14, 2024
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV VIDEO/ Interviu exploziv cu fostul șef US Secret Service din București:...

EXCLUSIV VIDEO/ Interviu exploziv cu fostul șef US Secret Service din București: În România delicvenții anchetează delicvenții, serviciile secrete sunt folosite de liderii politici pentru spionarea adversarilor

-

FLUX 24 a realizat în SUA un interviu video cu Darren White, fost șef al US Secret Service pentru Europa de Est și pentru România timp de 5 ani. White, care a dus grave acuzații DNA, DIICOT, SRI și SIE într-un interviu acordat în primăvară anului trecut lui Robert Turcescu pentru unde.tv, televiziunea online de la aceea vreme a actualului politician PMP, s-ar afla pe una din listele vehiculate în aceste zile de oamenii cheie în viitoarea Administrație Trump pentru postul de ambasador american la București,

În interviul acordat în exclusivitate FLUX 24 face noi acuzații și dezvăluiri despre ce a văzut în România.

- Advertisement -

-Bună ziua, domnule White. Mai întâi de toate vrem să vă mulțumim că ne-ați invitat la Dvs acasă, este o adevărată plăcere. Sunteți fostul șef al Secret Service pentru Europa de Est și ați lucrat în România 5 ani, perioadă în care ați avut timp suficient s-o cunoasteți. În acest context permiteți-mi să vă adresez câteva întrebări.  Sunt anumite voci care încearcă să vă discretizeze , spunând că sunteți un fost ofițer înlăturat din sistem și că decorațiile dvs nu au bază solidă. De asemenea nu mai sunteți angajat al Ambasadei americane. Cred că vă revine sarcina de a clarifica acest aspect. Ce părere aveți?

- Advertisement -

– Mulțumesc pentru întrebare. E evident că nu mai sunt angajat al Ambasadei americane care a făcut eforturi  susținute să se distanțeze de mine sau declarațiile mele. Chiar dacă, atât românii cât și americanii au încercat să se distanțeze față de ceea ce am declarat, nu despre asta este vorba în esență. Important este ce am spus și dacă ce am spus e adevărat sau are o bază solidă. S-a tot vehiculat că nu nu mai sunt angajat al Ambasadei, că nu mai am nici o legătură cu aceasta, dar nu s-au punctat lucruri esențiale. Dacă mai lucrez sau nu la Ambasadă este irelevant, iar autoritățile române ar trebui să analizeze ce am spus nu să ofere răspunsuri goale, iresponsabile. Tot ce am declarat se bazează pe date concrete, reale, ce duc spre concluzii esențiale. Faptul că lucrez sau nu la Ambasadă nu ar trebui să constituie cheia discuției.

PLANURILE AMERICANE ȘI ALE UNIUNII EUROPENE S-AU DOVEDIT INEFICIENTE ÎN ROMÂNIA

– Washingtonul și Bruxellesul nu au reușit să țină corupția din România sub control chiar dacă au făcut eforturi susținute. Ce părere aveți?

– Mă întrebați sau afirmați? Nu cunosc componentele exacte ale Bruxelles-ului, dacă este o grupare internațională sau o coordonare internațională a partenerilor. Dacă analizați situația curentă din România, planul acestora s-a dovedit ineficient. Nu știu cât de departe sau cât  de adânc s-au dus cu planul lor, cum l-au implementat, dar nu prea se văd rezultate. În România oamenii săraci și simpli nu au nici o șansă în fața celor bogați care dețin și controlează tot. E o mare discrepanță între cei bogați și cei săraci.

– Vedeți vreo evoluție în ceea ce privește problema corupției?

-Analizând climatul din România pot spune că mai sunt multe de făcut în acest sens. Chiar dacă s-au făcut eforturi în acest sens trebuie să cântărim bine când analizăm rezultatele acestei lupte împotriva corupției.

-Este corupția mai accentuată acum față de perioada în care ați ajuns în România?

– În cei 5 ani am avut plăcerea să lucrez cu oameni profesioniști, talentați, dar, din păcate, numărul  acestora este depășit de cei corupți. Vedem în permanență oameni arestați, reținuți, oameni cu funcții importante, parlamentari, miniștri, membri ai Guvernului. Este un cerc vicios. Este vorba de cine ia mai mulți bani decât alții, se învârt bani murdari, se plătesc polițe, se remarcă geloșii, dar problema de fond nu se rezolvă. Este vorba de orgolii persoanle, bani iliciți sau gelozii. Eu nu spun ca arestările nu sunt întemeiate dar motivele aflate în spatele acestor acţiuni ţin de răzbunările cuiva care s-a supărat..pentru că un infractor câştigă mai mulţi bani decât altul..

NU E O JUSTIȚIE DREAPTĂ

-Putem vorbi de vendete personale?

– Nu este vorba de o justiție egală sau corectă pentru toți. Ceea ce se întâmplă depăsește cadrul legislativ, nu putem vorbi de o protecție legislativă. Este vorba de anchete de retorsiune, oameni influenți controlează justiția în timp ce oamenii săraci nu au nici o sanșă. Așa cum am declarat este o discrepanță foarte mare între cei săraci care lucrează 24 de ore pentru a supraviețui și cei bogați care învârt bani murdari și care frecventează localuri scumpe și conduc mașini de lux. Oamenii bogați mituiesc procurorii, judecătorii pentru a scăpa de anchete sau condamnări și rămân cu banii proveniți din câștiguri ilicite. Este un cerc vicios. Nu este o justiție dreaptă și egală pentru toți, sunt interese și gelozii, banii sau poziția socială primează pentru cei influenți.

-Ați încercat să faceți ceva în toți acești ani?

– De fiecare dată când apare o problemă e normal să se caute o soluție, iar aceasta se găsește acționând, nicidecum stând în Ambasadă și discutând teorii sau oferind răspunsuri goale. România are 41 de județe, eu am vizitat 35, poate mai mult decât unii demnitari români. Pentru a rezolva problemele românilor trebuie mai întâi să îi cunoști, să le cunoști mediul în care trăiesc, să le asculți doleanțele și să vii cu soluții concrete. A sta în instituții și a oferi răspunsuri goale sau teorii aride nu ajută la nimic. Am fost o prezență activă în rândul românilor, am stabilit parteneriate între procurorii români și cei americani, judecători sau membri ai Poliției, am adus parteneri corporatiști cum ar fi: American Express, Western Union, E bay, Microsoft, MoneyGram. Am avut parteneri care au călătorit cu mine prin România, am avut parteneriate pentru a combate infracțiuni cibernetice.

ROMÂNIA A RESPINS SPECIALIȘTII ANTIFRAUDĂ ADUȘI DIN AMERICA

– Ați creat parteneriate, ați îmbunătățit deprinderile și cunostințele partenerilor pentru a lupta împotriva corupției, dar ați văzut rezultate?

-Ei bine, poți să pregătești, să coordonezi, să creezi parteneriate între judecători, procurori, dar ai nevoie de o strategie de a conduce, un leadership, care să sprijine ceea ce ai creat. Am adus specialiști antifraudă, analiști și specialiști financiari, dar au fost respinși de autoritățile de la București. Am găsit mecanismele și uneltele pentru a lupta împotriva corupției, dar oamenii cu influență, bogați i-au respins deoarece le stricau jocurile, le diminuau căștigurile ilicite. Este vorba de membri ai Parlamentului, de judecători, procurori, politiști cu grade superioare, care nu doreau redarea adevărului, de acești oameni corupți care nu doreau stârpirea răului, deoarece însemna diminuarea câștigurilor lor, nu cota că erau surse ilicite.  Este foarte greu pentru România să accepte programele noastre de spălare de bani,  implementare acestora. Nu se dorește ca adevărul să primeze din motivele menționate anterior.  M-ați întrebat de progres, dar atâta vreme cât banii intră în buzunarele celor influenți și corupți, nu există progres. Se vorbește mult, dar se face puțin sau nimic. Între timp cei 5% care sunt bogați și conduc se îmbogățesc, iar restul cei săraci și mulți nu sunt ascultați. Clasei politice, guvernului, nu le pasă de popor.Poate veni orice ajutor din afară (americani, italieni, englezi) dar nu se dorește rezolvarea acestor probleme din motivele menționate anterior.  Să sperăm că lucrurile se vor schimba după ianuarie 2017, că vor veni lideri mai competenți cu un impact pozitiv asupra României.  Cei care vor veni sper să fie mai puțin toleranți, mai activi,  mai implicați în problemele României și ale altor state. Pentru asta va trebui un plan ferm și lideri hotărâți și onești.

-Ce părere aveți despre procedurile utlizate pentru a rezolva acestă problemă?

– În România trebuie o mână de fier, care să îndrăznească să cheme la răspundere pe toți cei corupți, indiferent de poziție sau rang. Ai două posibilități: ori ești parte a problemei, ori ai soluția. Trebuie să alegem să fim parte a soluției, indiferent de costuri sau riscuri. Trebuie să renunțăm la slogane, să luăm atitudine și să stârpim răul din rădăcină, să secăm mlaștina.

-Ce înseamnă a seca mlaștina?

-Adică e nevoie de lideri puternici care să vină cu soluții viabile. Oamenii așteaptă de la americani să vină cu soluții, să aducă lideri puternici, competenți, dar românii trebuie să accepte să facă ce este bine pentru ei, pentru popor. Ați fost în comunism, e cazul să vă eliberați de lanțurile care vă îngrădesc. Nu trebuie să vă spună partenerii străini ce să faceți, cum să delimitați binele de rău, trebuie să acționați ferm. De ce este corupția așa de răspândită? Deoarece se regăsește la cel mai înalt nivel, la membri ai Guvernului, demnitari cu poziții importante. Dacă legile s-ar aplica corect, mulți ar trebui să fie anchetați și pedepsiți.

DELICVENȚII ANCHETEAZĂ DELICVENȚII

-Adică cei care luptă împotriva corupției sunt corupți?

– Nu există integritate, e ca și cum delicvenți ar investiga delicvenți. Nu se dorește eliminarea răului, iar când mă exprim așa mulți mă privesc sceptic. Așa cum am afirmat e nevoie de lideri puternici, onești, fermi, care să se plaseze de partea soluției, nu a problemei. Trebuie restabilitate integritatea și credibilitatea și față de partenerii străini. Sistemul protejează corupții, chiar dacă îi aducem pe englezi, americani, ei nu vor rezolva problemele, chiar dacă uneori se pare că străinilor le pasă mai mult de români decât românilor de ei însiși. Nu credeți că asta e o problemă? Avem nevoie, în România, de legi egale pentru toți, adevărații vinovați mituiesc procurorii și judecătorii, iar cei săraci, fără influență, merg la închisoare pentru o cană de cafea.  De exemplu o americancă a pus bazele unui centru pentru femei abuzate și maltrate și nu a avut susținere din partea autorităților române. Chiar dacă sunt american nu puteți să-mi reprosați să nu fac nimic, că nu mă implic, dar am nevoie de sprijin.

– Ce părere aveți despre Laura Codruța Kovesi și despre munca acesteia? De când o cunoasteți?

– Am văzut niște poze care au apărut în spațiul public. Românilor le plac bârfele și povești siropoase. Relația noastră este una profesională, nicidecum una personală. Cu dânsa am interacționat poate mai mult decât cu oricare alt personaj cheie, dar instituțional. Așa cum a declarat sunt un om al acțiunii, am făcut multă muncă de teren, nu am stat în Ambasadă, și am citi cărți, am mers împreună la Constanța, Brașov, Timișoara, la conferințe împotriva criminalității cibernetice. Cei care trag concluzii din poze nu sunt profesioniști.

AM MERS CU KOVESI LA DIRECTORUL SERVICIILOR SECRETE AMERICANE

-Deci ați adunat oameni cheie pentru a-i conștientiza și a le oferi uneltele necsare stârpirii infracționalității…

-Da, de exemplu conferința de la Târgu Jiu sub egida lui Florin Encescu. Am zburat împreună cu Laura Codruța Kovesi în Statele Unite. Ne-am întâlnit cu Procurorul General, cu directorul serviciilor secrete, întâlniri instituționale.

-Au fost îmbunătățățiri, rezultate pozitive după acestă vizită?

– Da, am adus training,  echipamente, parteneri, s-au făcut progrese mici. Nu putem schimba lucrurile peste noapte.

-Deci ați avut doar întâlniri oficiale cu Laura Codruța Kovesi?

-Asta e meseria mea: să mă întâlnesc cu astfel de oameni.

-Deci americanii sunt mai deschiși, ei nu văd în astfel de întâlniri nimic rău?

-De ce ar vedea? Acționez și conduc cum vreau, felul de a conduce îmi aparține. Nu spun Parlamentului cum să acționeze sau altor personaje cheie din România, deci, nici mie nu îmi place să mi se spună ce să fac, cum să acționez sau să conduc.

-O să vă implicați personal în lupta anticorupție?

-Sper. Așa cum am afirmat e nevoie de lideri, de oameni onești care să miște lucrurile în sens pozitiv. Liderii se nasc, nu se fac. Avem nevoie de astfel de oameni care să fie parte a soluției, nu a problemei. Nu învinovățiți pe alții pentru eșecul vostru.

-Se pare că va place România, aveți multe simboluri românești în casă…

– Da, am mâncat ciorbă de fasole cu ciolan aseară și am palincă de Zalău în casă. Am lucrat 5 ani în România, m-am atașat de tot ce înseamnă România. Nu aș fi fost așa de implicat dacă nu mi-ar fi plăcut sau nu m-aș fi atașat de România. Îmi pasă de cei săraci și neajutorați, militez pentru o conducere implicată și activă.

SERVICIILE SECRETE SUNT UTILIZATE DE LIDERII POLITICI ÎN SCOPURI PERSOANE, AMERICANII SUNT RESPONSABILI

–  Într-un interviu acordat lui Robert Turcescu ați afirmat că SRI și serviciile secrete sunt utilizate pentru scopuri politice și nu pentru ceea ce au fost înființate…

-Da, Mai exact, Poliţia şi Serviciile Secrete în Romania sunt prea des folosite pentru câștiguri politice. Cu alte cuvinte, în loc ca cetăţenii Romaniei să fie ţinuţi în siguranţa împotriva terorismului sau altor ameninţări, ei işi spioneză oponenţii politici..Nu pentru asta sunt dedicate astfel de entităţi, să urmărească personaje politice..în loc să apere interesele cetăţenilor, serviciile aruncă  în mizerie şi încearcă să doboare politicieni. Asta e greşit şi nu e corect pentru români, este un abuz la adresa plătitorilor de taxe şi asta trebuie să se oprească, e parte din acel sistem corupt.  Este împotriva legii şi a cetăţenilor români pentru că ei merită să fie protejaţi de Poliţie şi Serviciile Secrete, care, implicându-se în jocurile politice lasă România vulnerabilă..şi revin..aceşti oameni trebuie traşi la răspundere, aşa împart americanii responsabilităţile. Nu e corect ca în timp ce serviciile secrete din România aruncă mizerii în capul unui lider politic, graniţele tării să nu fie protejate..Este greşit, împotriva legii, şi, în opinia mea, este un act criminal. Pentru ca periclitezi viaţa unor oameni nevinovaţi pentru câştiguri politice. 

SE FACE JUSTIȚIE SELECTIVĂ

-Poate ați auzit de scandalul dintre fostul deputat Sebastian Ghiță și Laura Codruța Kovesi. Acesta devolează faptul că Laura Codruța Kovesi ar fi implicată în acest sistem corupt, că ar fi parte al acestuia. Ce părere aveți?

-Pot să mă exprim în general, nu cunosc detaliile specifice. Pot să afirm că problema corupției în România este una majoră. Trebuie lideri responsabili care să pună punct acestui rău. Scandal după scandal, arestări, fraude- toate știrbesc imaginea României în străinătate. Se face justiție selectivă, agresivă, nu există legi egale pentru toți. Resurse sunt, România are potențial, dar nu se dorește rezolvarea problemei.

-Deci instituțiile din România nu doresc să primească ajutor de la  alte instituții străine în acest sens?

-Nu. Nu se dorește rezolvarea problemei deoarece mulți ar trebui să plătească în fața legii, mă refer la cei bogați și influenți care dețin puterea și care conduc.

– Credeți că autoritățile americane sunt responsabile pentru ce se întâmplă în România? SRI și DNA au aprobarea SUA?

– Nu știu, tot ce știu este că poporul trebuie să ia atitudine. De asemenea e nevoie de o luptă reală împotriva corupției din politică, justiție, politică. E nevoie de un plan viabil.

NU EXISTĂ JUSTIȚIE

-Ce părere aveți despre instituțiile de forță, există procurori abuzivi?

-Nu există justiție sau democrație pentru mase. Oamenii săraci nu sunt auziți, cei bogați și influenți dețin puterea și o folosesc în interes personal. Nu răspund pentru faptele lor și nu-i trage nimeni la răspundere.

-Mulțumesc!

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img