EXCLUSIV/ Unde se ascunde un ”băiat deștept”, ”expert” în tunuri

0
165

Ca orice societatate de marcă autohtonă pe care pun ochi vulturii nu putea sa scape nici FEPA SA BÂrlad, In mod deloc surpinzător, artlzanul devalizarii care a început la această societate este chiar fostul Director general, reputatul domn Tudorel Hărăbor.

Ilustrul domn Hărăbor are o istorie de tunuri fiind chiar și anchetat de DNA, dar cel mai interesant fapt este că astăzi este membru în Consiliul de Administrație al SNGN ROMGAZ, o companie cu acționariat de stat în proporție de 70%.

O parte a presei l-a supranumit Țeparul.

Presa a speculat și că ar fi omul mult mai celebrului Daniel Chițoiu.

CE SCRIA ȘTIRI PE SURSE DESPRE HĂRĂBOR, 21.06.2019 : În 2011, Hărăbor a fost condamnat penal pentru abuz în serviciu la 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru că n-a respectat o decizie judecătorească, iar ulterior a fost anchetat de DNA și judecat pentru stopaj la sursă, ca director al Fepa Bârlad DNA l-a trimis în judecată, în 2015, pentru evaziune fiscală, dar a scăpat de acuzații în prima instanță:

“În perioada 31.01.2009 – 31.01.2012, lunar, inculpatul Hărăbor Tudorel, în calitate de director general al SC FEPA SA Bârlad, a reţinut şi nu a virat la bugetul de stat, impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în sumă totală de 4.795.981 lei, din care: 1.764.856,00 lei impozit pe venituri din salarii, 1.918.664,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292,00 lei contribuţia individuală de asigurări de sănătate şi 91.169,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale – şomaj”.

Hărăbor mai are probleme cu două companii de mobilă, pe care le-a administrat, și unde lichidatorii judiciari solicită atragerea răspunderii pentru modul în care le-a administrat.

CE SCRIA ADEVĂRUL DESPRE HĂRĂBOR , 8 MAI 2015: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor Tudorel Hărăbor şi SC FEPA SA Bârlad pentru evaziune fiscală în formă continuată.În sarcina lui Tudorel Hărăbor, respectiv a firmei în cadrul căreia opcupă fotoliul de director general, SC FEPA SA Bârlad, s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată, comisă în forma reţinerii şi nevărsării, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: “În perioada 31.01.2009 – 31.01.2012, lunar, inculpatul Hărăbor Tudorel, în calitate de director general al SC FEPA SA Bârlad, a reţinut şi nu a virat la bugetul de stat, impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, în sumă totală de 4.795.981 lei, din care: 1.764.856,00 lei impozit pe venituri din salarii, 1.918.664,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale de stat, 1.021.292,00 lei contribuţia individuală de asigurări de sănătate şi 91.169,00 lei contribuţia individuală de asigurări sociale – şomaj”.

CU POLIȚIA ȘI JANDARMERIA PE URMELE ”BĂIATULUI DEȘTEPT” HĂRĂBOR

Administratorul judiciar al FEPA a luat la cunoștintă, pe data de 08.07.2019, când a fost nevoit să apeleze la  organele de ordine ale  Polițiiei și Jandarrneriei  pentru a intra   In sediul debitorului,  despre  faptul  ca  societatea  FEPA  SA,  reprezentată  de  fostul administrator special, Dumitriu Alexandru loa , a încheiat cu fostul angajat al  societății, Hărăbor Tudorei (căruia la  data  de  08.07.2019  i-a  încetat  contractul  de  muncă), un Act  Adițional la Contractul Individual de Munca având o Clauză de stabilitate, cu următorul conținut ”1.Pentru a garanta un plus de siguranță angajatului în privința stabilității locului de muncă, angajatorul se obllgă  să  rnențină  locul  de  muncă  al  angajatului  o  perioada de 5 ani(…)”.

În plus dacă ar fi urmat totuși să rămână fără loc de muncă, angajatorul se obliga să plătească angajatului salariile și celelalte drepturi din momentul concedierii pe o perioadă de 5 ani.

Clauzele din aceste acte adițonale nu au fost  aduse  la cunostința  administratorului special, nu s-a cerut acordul acestuia, deși Clauza de stabilitate angajează patrimonial societatea debitoare extrem de mult, rezultând astfel că prevederile Legii nr.85 din 2016 nu au fost respectate. De aceste clauze speciale nu au beneficiat toți angajații, ci doar 3 dintre ei, printre care și fostul director.

Pentru aceste corectarea acestor ,,manevre” s-a pornit acțiune în justiție de către Adrninistorul judiciar.

HĂRĂBOR. STATUL SUNT EU!

De aici povestea intră în zona Twin Peaks.

Administratorul special o dată cu preluarea atribuțiilor sale a hotărât și schimbarea pazei de la S.C. FEPA S.A Bârlad..Numai că însă după plecarea administratorului special Dumitru Alexandru, fostul director Hărăbor împreună cu aproximativ 30 de muncitori au forțat intrarea. au alungat noua pază instalată și au intrat in sediul debitoarei unde au rupt toate sigiliile puse de către admlnistratorul. judiciar îrnpreună.cu organeie statului, respectiv Po!iția și Jandarmeria, în conditiile în care la aceea dată Hărăbor Tudorel nu mal avea calitatea de director general, contractul de muncă încetând la 8 iulie 2019.

Verificările au indicat că Hărăbor Tudorel și-a alocat încasări în plus de salariul menționat în Contractul de Muncă, de exemplu 7462000 reprezentând indemnizație CO, dar și alte sume importante.

Suma totală ridicată în plus Hărăbor Tudorel este de 72S398,00 lei. Mai mult ștatele de plată sunt semnate chiar de Hărăbor Tudorel, deși numele înscris este al fostului administrator special, Dumitru Alexandru loan.

CHERCHEZ LA FEMME

Nici sotia fostului Director general nu a fost ,.uitată” în această perioadă..Hărăbor Diana Elena a încasat ore suplimentare în cifre impresionante.

De subliniat că actele adiționale prin care a fost mărit salariul soției fostului director general au fost întocmite fără aviziul administratorului judiciar.

CĂPUȘAREA

În mai 2017 se constituie o nouă societate HEPA VALVES-RO SRL, având un capital soclal de 500 lei, având ca acționari pe Hărăbor Diana-Elena (70% din totalul capitalului) și pe Chiriac Mihail, fost angajat FEPA, care devine și administrator.

Studiind obiectul de activitate al acestel noi societăți se constată ca, din cele 14 coduri de obiect de activitate autorizate pentru HEPA in actu! constitutiv, 8 sunt comune cu cele înscrise în actul constitutiv al societății FEPA SA.

Conform contractului indiividual de muncă cei 2 aveau obligația de a nu constitui o societate comercială cu obiect de activitate identic sau asemănător, de a nu deveni asociați sau acționari și de a nu ocupa funcția de administrator, cenzor șamd.

Ar putea părea o pură coincidență… Numai că în vara lui 2017 a fost încheiat un contract între FEPA SA și Hera Valves Ro SRL semnat de Hărăbor Tudorel și Chirilă Mihail. Conform contractului FEPA nu își mai comercializa produsele cedând practic această activitate, dar și adaosul comercial firmei în care era soția directorului general, la aceea vreme economistă în cadrul FEPA SA. iar Chiriac Mihai șef Departament Export.

Cei doi nu și-au neglijat numai sarcini!e de serviciu privind activitatea de vânzări ale produselor produse de debitor pe piata internă și la export, ci s-au folosit de întreaga Iogistică, de cunostințele pe care le aveau, de portofoliu! de clienti al SC FEPA SA. pe care îl cunoșteau prin natura posturilor pe care le ocupau, pentru a trece activltatea de cornercializare a produse!or fabricate de debitor de ia FEPA SA la HEPA. VALVES-SA,

Au beneficiat, bineînțeles,și de sprijinul direct al fostului director general al FEPA SA Hărăbor Tudorel care a semnat acest contract fără drept, în secret, fără avizul sau știința administratorului judiciar. Mai mult a semnat și un contract de licență exclusivă pentru firma nevestei pe o perioadă de 10 de ani pentru marca FEPA. Studiind aceste contracte reiese că scopul a fost de a profita de cunostințele și relațiile comerciale pentru a prelua contractele, dar și marca.

AFACEREA CESIUNILOR DE CREANȚĂ

Conform Contractu! de cestune de creanță si dare în plată nr. 629/ 23.0S.2017, FEF’A SA  își înstrăinează o creanță în sumă de 1.050.000,00 Euro. La data semnării contractului, când un euro era 4,55 lei, FEPA SA a fost de acord să înstrăineze o creanță de 4.777.500 lei contra sumei de 927. 476,0296 lei, echivalentul a 203.840 euro, pe care ar fi urmat să o primească la 7 ani de la semnarea contractului.

Apare și de data aceasta HEPA VALVES-RO SRL, beneficiarul contractului cesiune de creanță și dare în plată nr.629/23.05.2017, care obține 3.956.809 acțiuni FEPA, 49,62% din capitalul social, singura sa obligație fiind plata unei ridicole sume de 927.476,0296 lei în decurs de 7 ani. Administratorul judiciar a cerut însă și a obținut anularea acestui contract.

Dorința HEPA VALVES de a prelua controlul FEPA SA este exemplificat și prin presiunile de a împiedica administratorul judiciar de a-și îndeplini atribuțiile. Tribunalul Bârlad a anulat cea mai mare parte a actelor pe care Hărăbor Tudorel le-a făcut în dauna companiei și în beneficiul firmei soției.

La începutul dezvăluirilor noastre indicam existența unui act adițional cu clauza de ”stabilitate” a cărei încălcare se sancționa cu plata venitului lui Hărăbor Tudorel pe o perioadă de 5 ani. 1.050.000 lei. În 15.07.2019, Hărăbor a cedat acestă creanță către firma soției pentru a îngreuna și mai mult situația FEPA SA.