spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV: Scandalul de la Paris abia acum începe

EXCLUSIV: Scandalul de la Paris abia acum începe

-

Un mega scandal se încearcă a fi oprit din faşă de Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul de Externe l-a sancţionat cu avertisment şi l-a chemat în centrală pentru explicaţii pe un angajat al ambasadei, pentru că i-a jignit pe membrii comunităţii româneşti din Paris. Totul a pornit de la un e-mail trimis de directoarea ICR Paris, Yvette Fulicea, fiica Siminei Mezincescu, fost şef al Protocolului Casei Regale, în care personalităţi din diaspora franceză erau invitate la o recepţie organizată la Ambasada din Paris, cu ocazia vizitei oficiale a lui Klaus Iohannis în Republica Franceză. Din greşeală, Fulicea a trimis şi un document de uz intern, în care pentru caracterizarea unor invitaţi erau folosiţi termeni că „indezirabil” sau „scârbos”.

de ANDRREI BĂDIN

MAE nu a spus opiniei publice cine e angajatul sancţionat. Din ce deducem dna Fulicea, şeful ICR Paris, a primit de la un personaj din Ambasadă o notă în care respectivul diplomat făcea caracterizări diferiţilor membri din emigraţie: indezirabil sau scârbos. Iar persoana sancţionată este dna Fulicea, cea care din greşeală a transmis prin e-mail documentul.

- Reclama -

DEZVĂLUIRILE CELUI CARE A DEVOALAT SCANDALUL

- Advertisement -

Povestea a fost prezentată public de Radu Portocală, fost şef ICR Paris, jurnalist de origine română pe vremuri colaborator pentru Vocea Americii şi săptămânalul Le Point.  De aici a început scandalul.

FLUX 24 l-a contactat pe Radu Portocală şi i-a solicitat o copie a documentului. Răspunsul dlui Portocală: „Domnule Badin, Difuzind acest fisier, ICR a comis un delict. Cred ca ma veti intelege ca nu pot, la rindul meu, sa ma pun in afara legii comitind acelasi delict si dindu-i o amploare sporita.”. Dar Radu Portocală a făcut câteva precizări importante pentru FLUX 24. Documentul nu a fost făcut de ICR. „Fisierul a fost redactat la Ambasada. ICR a facut doar gafa sa-l « scape » catre public. Deci doua vinovatii”, a spus Portocală pentru FLUX 24.

- Advertisement -

EMIGRAŢIA AR TREBUI SĂ BOICOTEZE RECEPŢIA DE LA AMBASADĂ

Totodată, Portocală a mai precizat pentru FLUX 24: „Daca romanii ar sti ce inseamna sa fie solidari, ar boicota receptia, in loc sa se inghesuie la sarmale!”

DE ABIA ACUM ÎNCEPE SCANDALUL

FLUX 24  a verificat informaţiile din mai multe surse. Dna Fulicea a consultat nota şi s-a apucat să trimită invitaţiile pentru recepţia organizată de Ambasada României la Paris cu ocazia vizitei preşedintelui Iohannis. Dar a ataşat din greşeala şi nota diplomatului zelos. Nota era, deci, a Ambasadei şi trimisă instituţiilor din subordine, printre care şi ICR, informaţie confirmată şi de Radu Portocoală. Iar de aici începe scandalul. Respectivul diplomat pare că a făcut ceea ce noi numim clasic Poliţie Politică. A fişat membrii comunităţii româneşti din Paris în stilul vechii Securităţii. A trimis documentele structurilor din Ambasadă. Nu o putea însă face fără să aibă acceptul unui supervizor: ambasadorul Bogdan Mazuru sau poate un şef direct al său din Centrală sau alte instituţii, cum ar fi SIE. Ştia ambasadorul sau nu? Nu ştim. Ceea ce ştim este însă că întâmplător sau nu am aflat un fapt important şi foarte grav în acelaşi timp: membrii emigraţiei sunt fisaţi şi băgaţi într-o bază de date.

Dar aceste note nu puteau fi trimise spre informare structurilor din ambasadă fără acordul ambasadorului sau a unui şef din centrală MAE sau din SIE. Acest acord a existat. Cine l-a dat? Oricum este un mega scandal despre care FLUX 24 va reveni cu detalii în zilele următoare.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img