EXCLUSIV/ SCANDAL ÎN BISERICA ORTODOXĂ: EPISCOPUL VICAR al Episcopiei Ortodoxe Române din SUA și Canada, cercetat pentru comportament sexual neadecvat

0
2847

Preasfințitul Părinte Irineu (Duvlea), Episcop de Dearborn Heights și Episcop Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America, este cercetat pentru acuzația de comportament sexual neadecvat, anunță într-un comunicat Nathaniel, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe din Statele Unite și Canada.

Episcopul Irineu este nr.2 în Episcopia Ortodoxă pentru SUA și Canada.

Conform comunicatului, Preasfințitul Părinte Irineu este deprivat de sarcinile sale oficiale și nu are binecuvântare să desfășoare activități liturgice în cuprinsul Eparhiei noastre sau în altă parte.

A fost stareț al Mănăstirii Sâmbătă și un apropiat al fostului mitropolit al Ardealului, Antonie Plămădeală.

Arhimandritul Irineu a tuns în monahism 30 de monahi și 15 monahii (măicuțe), având sub îndrumarea sa și mari personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, ca de pildă IPS Laurențiu Streza, viitorul Mitropolit al Ardealului.

În perioada cât a fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu, PC Arhimandrit Irineu Duvlea a primit vizita la mănăstire a 6 patriarhi: Bartolomeu I al Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic), Parthenius al Alexandriei, Ignatie al Antiohiei, Abuna Paulus al Bisericii Copte, Pavel al Serbiei și Maxim al Bulgariei. De asemenea, a găzduit și alți ierarhi bisericești, cum ar fi: IPS Nathaniel Popp de Detroit, Antonios Schedrawui de Mexico, John al Finlandei și mulți alții, precum și conducătorii laici, ca de exemplu Majestatea Sa, Regele Mihai al României, președinții României, primii-miniștri, și alții.

La 24 septembrie 2000, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a oferit părintelui Irineu rangul de Arhimandrit Mitrofor (purtător de Mitră), o distincție foarte rar oferită în Biserica Ortodoxă Română.

irÎn iulie, Episcopul Irineu a fost în România și a acordat un interviu unei televiziuni din România: