Ministrul demisionar pentru afaceri europene, Ana Birchall, ar avea probleme în relaționarea cu omologii săi străini care ar fi refuzat unele întâlniri oficiale, relevă surse diplomatice pentru FLUX 24.
Ana Birchall, care este pomenită pe surse ca posibil viitor premier PSD, inclusiv de portalul propagandei ruse Sputnik, ar avea probleme în relațiile diplomatice internaționale, indică sursele FLUX 24.
În ultimele luni de când este ministru mai multe personalități străine ar fi refuzat să se întâlnească cu ea, au precizat același surse.
Referitor la articolul “EXCLUSIV/ Probleme mari pentru un ministru PSD: OFICIALI STRĂINI DE PRIM RANG REFUZĂ ÎNTÂLNIRI”, publicat de site-ul Flux24 la data de 25.06.2017, doresc să îmi exercit dreptul la replică, pentru corecta informare a opiniei publice, și să fac următoarele precizări:
- Articolul în cauză conţine informaţii false, inducând în mod rău voitor şi intenţionat percepţia greşită a unei aşa-zise răceli la nivel diplomatic între subsemnata, în calitate de ministru delegat al Afacerilor Europene, şi omologii mei din celelalte 27 de state membre UE.
- În plus, articolul menţionat nu aduce niciun fel de argument care să probeze afirmaţiile respective, fiind citate aşa-zise surse, care nu sunt specificate în cadrul materialului publicat.
- Cu un minim efort de informare aţi fi putut constata că activitatea mea, de la momentul preluării funcţiei de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a fost comunicată public. Astfel, nu numai că informaţiile pe care le-aţi publicat în articolul denigrator nu se verifică, dar realitatea este chiar contrară celor prezentate de publicaţia dvs.
Pentru restabilirea adevărului, rezum întrevederile avute începând cu 4 ianuarie 2017, dată de la care am preluat funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene.
- Astfel, în vederea îndeplinirii prevederilor programului de guvernare în domeniul afacerilor europene, în sensul promovării intereselor României, am stabilit un dialog dialog cu toţi partenerii noştri europeni, atât la nivelul statelor membre, cât şi la nivelul instituţiilor europene.
- Dialogul a fost concretizat prin vizite de lucru/întrevederi bilaterale cu omologi din Franța, Germania, Olanda, Austria, Finlanda, Croația, Italia, Luxemburg, Grecia, Malta, Republica Cehă, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Estonia, Slovacia, Spania, Irlanda, Letonia.
- De asemenea, dialogul constant cu partenerii europeni este purtat inclusiv cu ambasadorii şi reprezentanţii diplomatici ai statelor UE din România.
- Au fost organizate consultări, cu ocazia vizitelor în România a omologilor mei din Irlanda şi Slovacia, pe ansamblul temelor europene, precum si pe tema pregătirii Preşedinţiei României la Consiliul UE.
- De asemenea, am contribuit, în această perioadă, la realizarea vizitelor la București ale președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și ale vice-președinților Frans Timmermans și Andrus Ansip sau a comisarei Margrethe Vestager. Totodată, a continuat la Bruxelles seria de întrevederi cu reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor UE (Secretarul General al Consiliului UE și cu Secretari Generali Adjuncți ai Comisiei Europene), axate în mod deosebit pe eforturile pentru pregătirea asumării de către România a Președinției Consiliului UE.
- O atenție deosebită a fost acordată dialogului cu Franța și Germania, cu obiectivul declarat al apropierii de acestea pe o serie de dosare europene și pentru asigurarea unei implicări sporite a României în plan european, inclusiv prin promovarea viziunii sale asupra viitorului consolidat al proiectului european.
- Pe dosarele cele mai importante de pe agendă – Preşedinţia română a Consiliului UE (în primul semestru din 2019) şi Brexit – am înregistrat, de asemenea, progrese semnificative şi purtăm un dialog constructiv cu partenerii noştri europeni.
- Totodată, am promovat interesele României în raport cu vecinătatea imediată, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, reiterând susținerea pentru Republica Moldova, inclusiv în contextul începerii pregătirilor pentru Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie 2017. În acest sens, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene am prezidat împreună cu vice-ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Daniela Morari, lucrările celei de-a patra reuniuni a Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova pentru integrare europeană, la 19 mai a.c., la Chișinău.
- Pentru perioada următoare imediat următoare sunt programate, conform agendei, vizite de lucru în Italia şi Georgia. De asemenea, în calendarul din a două parte a anului sunt stabilite consultări şi vizite la nivel european, în aceeaşi linie a promovării intereselor României.
- Precizez, de asemenea, că nu numai că au fost realizate întrevederi cu omologii şi cu reprezentanți ai instituțiilor UE, dar încă de la preluarea mandatlui am stabilit un dialog cu toţi omologii din statele membre, concretizat şi în marja participărilor la reuniunile Consiliul Afaceri Generale (CAG), reuniuni care au loc lunar.
Consider că, din punct de vedere deonotologic, aveţi datoria de a informa corect opinia publică şi să reflectaţi cu bună credinţă activitatea mea ca ministru delegat pentru Afaceri Europene.
Prin urmare, vă adresez rugămintea de a publica acest drept la replică, asigurându-vă, totodată, de întreaga mea deschidere de a vă pune la dispoziţie orice informaţie cu privire la activitatea mea pe care o consideraţi necesară în scopul informării corecte a cititorilor dumneavoastră.
Pentru mai multe detalii şi informaţii referitoare la activitatea pe care o coordonez în domeniul afacerilor europene, puteţi găţi actualizate în timp real pe site-ul MAE: http://afacerieuropene.mae.ro/