EXCLUSIV/ Misterele din Ambasada rusă de la București

0
128

Rusia a cerut, vineri, Statelor Unite să-şi reducă personalul diplomatic până la 1 septembrie. Personalul diplomatic este agreat de cele două țări care schimbă reprezentanțe diplomatice. În cazul România-Rusia balanța este înclinată masiv în favoarea Moscovei conform informațiilor publice consultate de FLUX 24.

Astfel, Ambasada Federației Ruse la București are 38 de diplomați în frunte cu ambasadorul.

Acest lucru în timp ce Ambasada României la Moscova are doar 14, plus un administrator, un economist și un it-ist. Matematic, rușii au aproape de trei ori mai mulți diplomați la București decât România la Moscova.

Biroul atașatului militar rus la București are 5 diplomați, iar cel românesc la Moscova doar 2.

Pe de altă parte, Ambasada Federației Ruse la București mai are și foarte mulți angajați administrativi.

Numărul foarte mari de diplomați ruși la București indică un interes mare și probabil unii dintre ei lucrează la strângerea de informații, a declarat un analist diplomatic pentru FLUX 24.

Probabil Bucureștiul acceptând acest număr mare de diplomați ruși s-a bazat pe faptul că îi poate supraveghea. Dar nu știm dacă acest lucru se întâmplă însă cu adevărat, a mai comentat un alt analist diplomatic pentru FLUX 24.

Prin Ambasada rusă din București se întâmplă lucruri foarte interesante despre care nu știm dacă sunt documentate de contraspionajul românesc. Sub acoperire diplomatică valiza diplomatică care vine de la Moscova și mai apoi merge la Chișinău deține multe secrete interesante, printre care și finanțări către diferite grupuri. Fără îndoială în spionaj este mai bine să știi și să supraveghezi decât să demaști filiera și să o iei de la capăt pentru a avea informații despre una nouă. Întrebarea este dacă românii știu cu adevărat sau cred că știu, a mai precizat unul din analiștii diplomatici contactați de FLUX 24.

Pe de altă parte dacă majoritatea diplomaților ruși de la București vorbesc și românește, diplomații români de la Moscova nu prea stăpânesc limba rusă.