spot_img
18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV: Martor protejat în Israel în afacerile lui Beny Steinmetz din România

EXCLUSIV: Martor protejat în Israel în afacerile lui Beny Steinmetz din România

-

Poliția israeliană are un martor protejat în cazul Beny Steinmetz și cumpărarea unor terenuri în Romania. În 2017 Steinmetz a fost arestat în Israel împreaună cu Tal Silberstein. Judecătoria a permis ziaristului Tomer Ganon de la cotidianul economic Calcalist să publice vineri că există un martor protejat în acest caz. Steinmetz este acuzat că a cumpărat pământuri în Romania cu preț umflat ca să plătească mită la funcționari români. Ar fi plătit o sumă de 9 milioane de euro, mult prea mare față de prețul de piață, iar diferența ar fi fost folosită pentru a plăti mita.

Jurnalistul israelian de origine română, Attila Somfalvi (foto), a precizat pentru FLUX 24 că avocații lui Steinmetz neagă acuzatiile aduse clientului lor. Somfalvi a adăugat că acest caz, care a făcut multa vâlvă atât în România cât și în Israel, a dispărut de pe radarele presei israeliene după ce Steinmetz a fost eliberat în 2017.

- Advertisement -

Pe parcursul anilor presa a aflat că există un martor protejat în acest caz, dar Justiția a interzis publicarea de orice informație care ține de această persoană.

Beny Steinmetz(nascut in 1956) considerat al doilea cel mai bogat om de afaceri israelian cu un vast portofoliu în diamant-minerit, inginerie și imobiliare. Averea sa personală  este estimată la 6 miliarde $.

- Advertisement -

Beny Steinmetz este cel mai important investitor în Gabriel Resources, firma care controlează proiectul Roșia Montană.

A fost acuzat în Guineea de dare de mită pentru a extrage jumătate din depozitele de minereu de fier de la Simandou. A angajat avocați de la firma fostului director FBI Louis Freeh.

Steinmetz locuiește în Geneva, Elveția.

Compania BSG Capital Market, parte a grupului controlat de Steinmetz, a achiziționat în 2009 aproape nouă la sută din Gabriel Resources, plătind peste 67 milioane de dolari, iar ulterior prin mai multe plasamente și-a extins influența în compania care deține proiectul aurifer din Munții Apuseni. Raportările oficiale plasează compania lui Steinmetz pe primul loc între acționarii Garbiel Resources, cu 16 la sută, alături de Electronum Group, un fond de investiții american. Grupul lui Steinmetz , singurul cu investiții masive la București, a devansat în ultimii ani gigantul minier Newmont Mining Corporation, unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, care mai deține doar 13 la sută din Gabriel Resources.

Ca administrator al firmei elvețiene Onyx Financial Advisors, parte din grupul lui Steinmetz, figura Sandra Merloni Horemans, o belgiancă de 45 ani, angajată de peste două decenii în grupul lui Steinmetz. Horemans a fost prezentă în nouă companii din România, reprezentându-i la București interesele imobiliare ale lui Beny Steinmetz. În timp ce administra afacerile din România, ea figura și ca director ne-executiv la filiala BSG din Guineea. În SRL-uril românești, Horemans l-a avut de-a lungul anilor ca partener și pe Remus Truică, fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase. În alt SRL, ea i-a cedat locul de administrator lui Alfred Gusenbauer, fost cancelar al Austriei și un alt reprezentant al lui Steinmetz în conducerea companiei canadiene care deține proiectul Roșia Montană.

Firmele reprezentate de Horemans au fost doar o mică parte din afacerile pe care magnatul israelian le-a derulat în România, în proiecte energetice și imobiliare.

Miliardarul Beny Steinmetz cu activitati în industria diamantelor, este prezent pe piata imobiliara locala prin firma Seven Hills, divizie a grupului BSG. Compania a cumparat în 2006, pentru 14 milioane euro, proiectul rezidential West Park din Militari, început de Rom Canada. Proiectul trebuia sa ajunga la 1.400 de apartamente, însa a ramas doar la prima faza, care cuprinde circa 200 de locuinte. Reprezentantii miliardarului vorbeau, în 2007, despre înca un proiect în Pantelimon, cu 1.000 de apartamente, un altul în zona Cotroceni, înca doua în Saftica si Corbeanca, cu 2.000-3.000 de vile si unul în Ploiesti, cu 250 de locuinte. Cele cinci proiecte presupuneau investitii de 500 milioane euro, însa pâna acum nu a fost finalizat niciunul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img