spot_img
25.2 C
București
joi, septembrie 21, 2023
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ DOVADA VIDEO că ambasadorul american a MINȚIT în SCANDALUL DEVESELU

EXCLUSIV/ DOVADA VIDEO că ambasadorul american a MINȚIT în SCANDALUL DEVESELU

-

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a explicat vineri că ar fi existat un număr limitat de invitații la operaționalizarea sistemului antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu și a adăugat că „ar fi fost ideal” să fie invitați toți cei care au contribuit la acest proiect.

- Reclama -

Astfel ambasadorul american a replicat public la acuzațiile privind neinvitarea la ceremonia de la Deveselu a oficialilor români care în trecut au contribuit decisiv la realizarea scutului american anti rachetă, dar și la alte greșeli de protocol criticate de unii politicieni români.

„Organizarea a fost asigurată de Marina Americană în consultare cu Ambasada SUA și Ministerul Apărării Naționale. Ieri a fost o zi istorică pentru România, SUA și NATO. Am avut un număr limitat de invitații. ‘Succesul are mulți părinți’ — este o vorbă în SUA. Ar fi fost ideal să-i invităm pe toți cei care au contribuit. Din păcate, am avut un număr limitat”, a declarat Hans Klemm.

Imaginile video din înregistrarea difuzată de Guvernul României pe youtube de la ceremonia de la Deveselu indică că cea mai mare parte din locurile din cortul unde erau invitații era goală, deci explicația ambasadorului american privind lipsa locurilor pentru invitarea oficialilor care în trecut au contribuit la realizarea bazei de la Deveselu este neadevărată.

Pe imagini se vede clar că mai multe rânduri de scaune erau goale. Dintr-o analiză a FLUX 24 peste 30.

Ambasadorul americanu nu și-a cerut scuze pentru organizarea defectuoasă.

Gazda ceremoniei de la Deveselu a fost Ambasada SUA, iar lista de invitaţi a fost decisă de reprezenţa diplomatică în consultare cu Ministerul Apărării Naţionale.

Premierul Cioloș a cerut public explicații Ministerului Apărării, dar la peste 48 de ore de la incident nu s-a mai făcut nici o precizare oficială.

Joi, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că și-a anulat participarea la evenimentul de la Deveselu din cauza faptului că organizarea lui „desconsideră flagrant poziția Senatului în ordinea constituțională a României, cât și rolul Parlamentului în elaborarea și legiferarea politicii externe și de apărare”.

Și fostul premier Victor Ponta a reacționat, susținând că ar fi fost „absolut normal” ca la momentul inaugurării sistemului de apărare antirachetă să fie invitați cei care „chiar au avut o contribuție”, făcând referire la foști miniștri ai Afacerilor Externe și Apărării.

Secretarul adjunct al Apararii Statelor Unite, Robert O.Work, a confundat Bucurestiul cu Budapesta, in discursul sau de la inaugurarea scutului de la Deveselu, el afirmand ca „seara trecuta a petrecut un anume timp in Budapesta”.

Ambasadorul american nu și-a cerut public scuze nici pentru eroarea înaltului oficial american.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img