spot_img
17.9 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ DOCUMENT: Semnatarii HG care au dat voie cluburilor să funcționeze fără...

EXCLUSIV/ DOCUMENT: Semnatarii HG care au dat voie cluburilor să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu

-

Guvernul Ciolos a dat un HG ca „până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document”, iar „până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine exclusiv beneficiarilor investiţiilor”, scrie Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor din SUA pe pagina sa de facebook.

- Reclama -

Hotărârea de Guvern e semnată de premierul Dacian CioloșMinistrul afacerilor interne, Petre Tobă, Viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Vasile Dîncu, Viceprim-ministru, ministrul economiei,comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, Costin Grigore Borc, Ministrul apărării naţionale,Mihnea Ioan Motoc.

CITIȚI ȘI: ȘOCANT DUPĂ COLECTIV ȘI BAMBOO: Un fost înalt oficial din guvernul Cioloș vorbește despre un raport ținut la secret

Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Daniel Vasile, a explicat, sâmbătă, că, potrivit deciziilor luate în 2016 de Guvern, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează, dar nu se sancţionează.

”În momentul de faţă, până la finalul lunii iunie 2017, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se constată, se consemnează de către inspectorii de prevenire, care fac respectivele controale, dar potrivit unei hotărâri de guvern nu se şi sancţionează”, a afirmat Vasile.

El a spus că este vorba despre o HG dată în 2016.

„A fost dată pe o perioadă de şase luni, ulterior a fost reînnoită pentru o perioadă de încă şase luni, termen de graţie pentru toţi operatorii economici cărora li se impune obţinerea acestei autorizaţii să poată intra în legalitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU.

Întrebat dacă, în condiţiile în care au fost constatate la controalele repetate deficienşe, clubul Bamboo era un pericol, Daniel Vasile a răspuns: ”Având în vedere că au fost identificate mai multe deficienţe pe parcursul anilor, exista o stare de pericol, aşa cum există la orice alt operator economic la care se găseşte o deficienţă”.

El a menţionat însă că deficienţele constatate nu se încadrau în cele prevăzute de HG 915/2015 care a dat posibilitatea pompierilor de a dispune închiderea sau suspendarea activităţii unor cluburi.

Reprezentantul ISU a precizat că, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi obţine acest document până la finalul lunii iunie 2017.

ISU anunţa pe site-ul propriu, în august 2016, că persoanele care deţin construcţii şi amenajări ce funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu vor putea obţine acest document până cel târziu 30 iunie 2017, potrivit unei Ordonanţe adoptate în 24 august 2016, de Guvernul României.

Până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea pentru funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu rămâne în exclusivitate beneficiarilor investiţiilor, preciza sursa citată.

Prin prevederile Legii nr.33/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, a fost prorogat termenul în care persoanele cu responsabilităţi legale au obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care acestea nu sunt sancţionate contravenţional. Totuşi, în urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 4 luni până la expirarea termenului stabilit, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare/autorizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus. Prin urmare, extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va conduce la creşterea numărului de construcţii autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive, se mai arăta în comunicat.

Conform sursei citate, prin prelungirea termenului pentru obţinerea autorizaţiei, se urmărea reducerea riscului de nerespectare a termenelor de obţinere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar încadrat în termenul actual.

Prelungirea cu jumătate de an a termenului implică şi reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformităţi, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziţie o perioadă mai mare de timp în care să efectueze lucrările necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, arăta ISU.

Potrivit Legii nr. 307/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Totuşi, pe timpul controalelor de prevenire, personalul ISU poate opri funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor dacă constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, conform criteriilor stabilite prin H.G. nr.915/2015.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img