spot_img
12.6 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ CUTREMUR la vârful SRI: DOCUMENTE EXPLOZIVE despre Generalul din Satul Francez...

EXCLUSIV/ CUTREMUR la vârful SRI: DOCUMENTE EXPLOZIVE despre Generalul din Satul Francez care racola jurnaliști

-

INVESTIGAȚIE COMUNĂ FLUX 24 ȘI INCISIV DE PRAHOVA:

Generalul Sorin Gabriel Cosma, actualul sef al Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din SRI, a fost implicat în acțiunea de racolare a unui jurnalist și a infiltrării redacției unui ziar central.

- Advertisement -

Cunoscut ca Generalul din Satul Francez, Sorin Cosma era la aceea vreme șeful Direcției C- Economică.

- Advertisement -

FLUX 24 și Incisiv de Prahova se află în posesia unui document strict secret al SRI dat ianuarie 2006 în care se vorbea de informațiile transmise SRI de un acoperit din media numit în document Sofia Teodorescu și care se referea la informații obținute din redacția cotidianului Jurnalul Național condus la aceea vreme de Marius Tucă.

DOCUMENTUL INTEGRAL: 

Documentul este supervizat de generalul Florian Coldea în calitate de prim adjunct al directorului SRI ceea ce indică că infiltrarea ilegală a unei redacții era politică de stat în SRI.

În document se afirmă că în urma ordinului primit, SRI prin Sorin Cosma și Gheorghe Jderu, adjunctul de la aceea vreme al Direcției C, l-au contactat pe agentul acoperit din redacția Jurnalului Național, persoana fiind prezentată cu numele de cod Sofia Teodorescu.

Sofia Teodorescu era numele de cod al lui Valentin Zaschievici, redactor sef adjunct la aceea vreme la Jurnalul Național.

SRI vroia să afle de unde provin informațiile publicate de JN într-un articol semnat de Răzvan Belciuganu despre spitalul SRI din Balotești.

Nota SRI indică că s-au obținut materiale olografe și înregistrări audio din redacția Jurnalului Național despre articolul publicat de Belciuganu, subordonatul agentului Zaschievici-Teodorescu, despre care se spune că nu era în redacția când Marius Tucă a decis publicarea, dar după a obținut detalii și le-a transmis la SRI.

FLUX 24 deține mai multe informații despre operațiunile ilegale dictate de generalul Sorin Cosma, la aceea vreme colonel, agentului său din redacția Jurnalului Național.

Din documentul obținut de FLUX 24 reiese că de racolarea jurnaliștilor se ocupa Divizia Economică a SRI, operațiunile ilegale fiind supervizate de generalul Florian Coldea. 

La data de 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații (și înlocuitor legal al directorului), cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005  A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție.

Sorin Gabriel Cosma (foto) a locuit sau mai locuiește în zona unde a avut loc presupusul accident care a dus la moartea șefului Hexi Pharma, Dan Condrea, așa cum FLUX 24 a dezvăluit în exclusivitate.

Sorin Cosma a ajuns în SRI în 1992 grație faptului că soția sa de atunci, Pompilia Cosma, era nepoata directorului de la aceea vreme al SRI, Virgil Măgureanu. Între timp, Pompilia Comșa a ajuns adjunct la Direcția F din SRI, care se ocupă de sistemele informatice, dezvăluia recent FLUX 24.

Recent mai multe incidente de securitate au avut loc în două aeroporturi unde acționează divizia lui Cosma: Otopeni și Sibiu.

Generalul Sorin Cosma a fost subiectul mai multor scandaluri în SRI.

În anii 1998-1999, numele său a apărut în Ministerul Lucrărilor Publice condus de Nicolae Noica. Ofițerul SRI ar fi fost implicat în mai multe afaceri dubioase, iar Noica l-a reclamat la șeful SRI de la aceea vreme, Costin Georgescu, cerând să fie dat afară. Nu  a fost însă dat afară, ci a fost numit pe zona de agricultură.

În aceeași perioadă, Cosma a intrat într-o relație cu Elena Iftode, fost șef al Diviziei C din SRI, care mai apoi a ajuns șeful acoperiților din SRI, inclusiv cei din presă, ANAF șamd.

Iftode a fost secretară la o centrală sindicală din Giurgiu și a absolvit Școala SRI de la Grădiștea. Porecla ei este Anaconda și a devenit celebră după aparția fotografiilor pe Coasta de Azur cu fostul deputat Cristian Rizea.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img