spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăArmataEXCLUSIV/ Câteva piese din puzzle-ul operațiunii Coldea-Sudan

EXCLUSIV/ Câteva piese din puzzle-ul operațiunii Coldea-Sudan

-

Zilele trecute o informație a trecut oarecum neobservată în spațiul public: generalul Florian Coldea, fost prim adjunct al SRI, ar fi fost prin Sudan la momentul alegerilor prezidențiale din 2009 când i s-a promis în ghilimele că va ajunge ambasador acolo dacă Mircea Geoană câștiga alegerile prezidențiale.

Informația a fost dezvăluită în serialul NOI SUNTEM STATUL de Dan Andronic. 

- Advertisement -

Alte informații care circulă pe surse în ultimele zile după dezvăluirile lui Andronic vorbesc de o legătură importantă Florian Coldea-Sudan. 

- Advertisement -

Ce ar fi putut căuta însă Coldea în Sudan? Aceasta-i întrebarea….

Ditamai la aceea vreme prim adjunct al unui serviciu secret aliat al NATO.

Din timpul Războiului din Golf, când Sudanul s-a declarat de partea dictatorului irakian Saddam Hussein, țara traversează o perioadă de izolare politică. Din 1983, aici se desfășoară un război civil tragic între nordul dominat de musulmani și sudul care urmărește obținerea independenței. Sudanul este condus de fundamentaliști islamici din nordul populat de arabi. Prin intermediul a două dictaturi militare, aceștia și-au supus cu cruzime minoritățile religioase de creștini și de animiști, care locuiesc în sud. După un război civil care a durat aproape douăzeci de ani și a făcut aproape două milioane de victime, în 20032004 negocierile pentru pace au înregistrat progrese. La 5 ianuarie 2005 s-a semnat Tratatul de pace de la Naivasha. Războiul civil a reizbucnit după câțiva ani.

Sudanul apare legat într-o afacere cu arme legată de România care a apărut în The Observer în februarie 2011, informație preluată în România de Mediafax

Un britanic anchetat în Statele Unite pentru trafic internaţional cu arme de tip AK-47 a colaborat la un moment dat cu o firmă românească ce a jucat rol de intermediar, scria The Observer.

Despre compania românească nu au apărut însă detalii publice, dar la ancheta britanică au colaborat procurorii DIICOT conduși la aceea vreme de Alina Bica.

La aceea vreme în Africa avea afaceri importante Ovidiu Tender, despre care Alina Bica a afirmat că i-ar fi spus Florian Coldea că s-ar ocupa de afaceri strategice ale statului român.

Anterior o anchetă cu arme și spre Sudan a fost anchetată tot la DIICOT de procurorii Ciprian Nastasiu și Angela Ciurea, care au fost scoși însă din sistem. În aceea poveste apărea numele lui Viktor Bout.

Câteva piese din puzzle…Mai sunt altele de descoperit…

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img