spot_img
3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ Afacerile cu arme ale lui Marian Munteanu cu SRI au fost...

EXCLUSIV/ Afacerile cu arme ale lui Marian Munteanu cu SRI au fost dezvăluite de un fost consilier prezidențial/ UPDATE: Marius Oprea afirmă că ar fi citat din EVZ

-

In cartea „Mostenitorii Securitatii” (2004), la pagina 119, istoricul Marius Oprea, fost consilier prezidențial, a scris despre Marian Munteanu, actualul candidat al PNL la Primăria Capitalei, ca ar fi facut afaceri cu arme prin firma Valahia, cu sprijinul SRI.

- Reclama -

===========================================================

- Advertisement -

UPDATE, 21,45: Marius Oprea a declarat sâmbătă seară la Antena 3 că ar fi preluat informația despre implicarea lui Marian Munteanu în comerțul de arme din Evenimentul Zilei. Oprea a spus însă că are suspiciuni privind legăturile lui MM cu foști ofițeri de Securitate.

===========================================================

- Advertisement -

Informații despre afacerile cu arme ale lui Marian Munteanu au apărut și în Evenimentul Zilei acum peste un deceniu și jumătate, dar acum fostul director al ziarului din aceea vreme, Cornel Nistorescu, încearcă să se disocieze.

Nistorescu recunoaște însă că ar fi publicat acele dezvăluiri pe care acum le consideră doar alegații.

Legenda afacerilor cu arme vine din „Evenimentul Zilei” din vremea în care eram responsabil de conţinutul său editorial. I-am publicat lui Marian Munteanu dreptul la replică şi negaţia categorică, povestea rămânând până în ziua de azi o alegaţie. Adică o informaţie fără nici o acoperire. Cei care se grăbesc să o vânture sunt rugaţi să ţină cont de acest lucru, a scris zilele trecute în cotidianul.ro fostul director al EVZ, Cornel Nistorescu.

opreacarteFLUX 24 reproduce afirmațiile din volumul amintit ale lui Marius Oprea, fost consilier prezidențial al lui Emil Constantinescu și mai apoi consilier pe probleme de securitate al premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Marius Oprea a devenit ulterior președinte al Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului (ICCMER).

CITIȚI ȘI:EXPLOZIV: Marian Munteanu lăuda asasinarea premierului liberal IG Duca de către legionari și înjura PNL și PNȚ că sunt cete de bătuși

CITIȚI ȘI:“SCHELEȚII“ DIN DULAPUL LUI MARIAN MUNTEANU: Securitatea, PCR, legionarii, Horia Sima și Șarpele cu ochelari

„Ofiteri SRI au predat în 15 iunie 1990 la Procuratura Generalã, prin adresa 2049 (ea exista în registrul de intrãri în 1991, atunci când am vãzut-o), un raport privind rezultatele unei perchezitii efectuate la locuinta lui Marian Munteanu, în urma cãreia fuseserã depuse mai multe înscrisuri la dosarul de anchetã”7. Pe lângã angrenarea în actiuni directe, SRI-ului i-a fost atribuit un ordin (283/14 iunie 1990), adresat unitãtilor de grãniceri, prin care se solicita retinerea lui Petre Mihai Bãca-nu, Anton Uncu si Octavian Paler, în cazul în care acestia ar fi încercat sã pãrãseascã tara118, în cursul lunii noiembrie a anului 1990, acelasi serviciu a redactat si o sintezã continând „principalele concluzii rezultate din analiza evenimentelor din 13-15 iunie 1990”, predatã comisiei parlamentare care a anchetat mineriada. Documentul cuprindea doar ilustrarea mecanismului prin care s-au escaladat tensiunile si „degenerarea lor în acte extremiste grave”. La vremea respectivã, opt membri ai comisiei parlamentare au protestat printr-o declaratie, dat fiind cã din sinteza SRI-ului lipseau cu desãvârsire elementele privind represiunile din 14-15 iunie, existând în schimb numeroase exemple, într-o însiruire tendentioasã, relative la implicarea si rolul partidelor de opozitie în manifestatia din Piata Universitãtii. (…) în cele douã împrejurãri în care am putut discuta cu dl Munteanu, la sapte ani de la evenimente, el a dezmintit cã ar fi avut loc o asemenea perchezitie la propriul domiciliu, dar a admis cã în acele zile a fost spartã casa mamei sale. între timp, fostul lider al studentilor din Piata Universitãtii s-a îmbogãtit din tranzactii cu arme, efectuate probabil cu sprijinul acordat de SRI firmei sale numite Valahia (nu întâmplãtor, Partidul National Român al lui Virgil Mãgureanu îl prezentase pe Marian Munteanu drept candidat la presedintie al acestei formatiuni politice).”, scria Oprea.

CITIȚI ȘI:Marian Munteanu, afaceri cu unul din oamenii Moscovei și legătura cu Șarpele cu ochelari

CE A SCRIS FLUX 24 DESPRE MARIAN MUNTEANU:

Securitatea, PCR, legionarii, Horia Sima și Șarpele cu ochelari

Marian Munteanu, noul candidat al PNL la Primăria Capitalei, are un trecut tumultos. În prima parte a lui 1990 a fost unul din simbolurile Pieții Universității, Liga Studenților condusă de el fiind unul din principalii organizatori. Trecutul său dinainte de 1990 și unele din evenimente de după 1990 pun serioase semne de întrebare în privința acestui personaj care o vreme a fost teleghidat pe scena publică de Virgil Măgureanu, fost director al SRI.

LIDERUL STUDENȚILOR COMUNIȘTI

21 decembrie 1989. Marian Munteanu era  lider al Asociației Studenților Comuniști (ASC) pe an în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, unde acesta era student la secția de română- portugheză, dar potrivit declarațiilor sale publice era, de fapt, un opozant al regimului comunist.

“La prima şedinţă A.S.C. Marian a fost propus ca secretar de an şi ales cu o mare majoritate. A fost reales pînă în anul III. Era foarte potrivit pentru această funcţie […] După Revoluţie mi s-a părut ciudat că a fost din nou reales – de astă dată ca lider al studenţilor în Ligă. Consideram că oamenii care au avut înainte funcţii politice nu ar trebui să conducă şi acum. Marian a fost membru P.C.R. şi de aceea mulţi sau împotrivit la realegerea lui. Marian a răspuns însă că funcţia pe care a avut-o îi permitea să lupte dinăuntru împotriva sistemului. În rîndul celor care s-au opus alegerii lui Marian ca lider al Ligii m-am numărat şi eu.“, mărturisea fosta sa colegă Pupeza Codrina într-un articol publicat acum câțiva ani de Traian Călin Uba în România Liberă.

DUS LA ȚUȚEA DE AGENTUL SECURITĂȚII

Înainte de 1989 a fost unul din studenții care îl vizitau pe Petre Tuțea. Cel care i-a mijlocit acest lucru a fost Ioan Coja, profesor la Universitate și colaborator al Securității, care selecta studenții care îl vizitau pe Țuțea.

mmtuteaCoja a fost senator între 1992 și 1996 pe listele Partidului Democrat Agrar din România (care apoi a fuzionat cu Partidul Noua Românie în 1998, condus de Virgil Măgureanu), ca fondator al Asociației Culturale Vatra Românească, dar și ca și candidat la Primăria București în anul 2004 din partea Partidului Național Democrat Creștin (PNDC), aflat în acea perioadă sub conducerea directă a Noii Drepte.

Pe vremea când era profesorul lui Marian Munteanu și organiza grupuri de studenți pentru a-l îngriji pe Țutea, Ion Coja era și secretar PCR la Universitate.

Munteanu a dorit să candideze la președinție în 2000 din partea partidului lui Virgil Măgureanu și a PUNR, un partid naționalist din Ardeal susținut de foști ofițeri de Securitate.

A SEMNAT UN ANGAJAMENT CU SECURITATEA

În 1999, cotidianul Atac la Personă publică pe prima pagină în facsimil acordul de colaborare semnat de Munteanu cu Securitatea în septembrie 1988.

Munteanu nu a comentat niciodată acuzația privind colaborarea cu Securitatea.

L-A ADUS PE HORIA SIMA ÎN ROMÂNIA SĂ SE ÎNTÂLNEASCĂ CU MĂGUREANU

O informație bombă despre Marian Munteanu este confirmată din două surse.

Doi jurnaliști: Ion Itu de la revista Tinerama și Șerban Orăscu de la Radio Europa liberă au scris despre venirea în România a liderului Mișcării Legionare, Horia Sima, în 1991, pentru o întâlnire cu directorul SRI, Virgil Măgureanu.

Întâlnirea ar fi avut loc în Delta Dunării pe o ambarcațiune fiind mediată de Marian Munteanu. La aceea vreme, Măgureanu dorea să păstreze grupările legionare din exil în continuare sub influența SRI, așa cum reușise în trecut Securitatea, iar Marian Munteanu era folosit pentru legăturile sale bune cu bătrânii legionari.

Marian Munteanu…(Evenimentul Zilei, 1993):

munteanulegionariBANII LEGIONARILOR

În perioada 1991-1993, Marian Munteanu a făcut mai multe vizite legionarilor din exil convingându-i să sponsorizeze o mișcare politică naționalistă și creștină, precum și editarea unui ziar. Munteanu a contactat în special codreniștii din exil, sar și simiștii din Spania și Franța.

mm00În acest sens a mers de mai multe ori în Canada, unde s-a întâlnit cu Nicolae Pora, un milionar român din Ottawa. Acesta mărturisea acum câțiva ani la o întâlnire cu câțiva jurnaliști români că i-ar fi dat mai multe sute de mii de dolari lui Munteanu pentru a scoate un ziar destinat satelor românești, dar că acel ziar nu a apărut niciodată.

De asemeni, Munteanu a mai colectat sume de bani de la Paul Morcov din Germania, omul codreniștilor în Europa, care l-a ajutat să cumpere mai multe microbuze.

CU BANII LEGIONARILOR A INFIINȚAT UN PARTID AL SECURIȘTILOR

După ce a strâns banii legionarilor, Munteanu a inființat Mișcarea pentru România, care grupa oameni apropiați fostei Securități, printre care frații George și Victor Roncea al căror tată fusese securistul TVR.

Un fost șef de contrainformații al Armatei, generalul Dumitru I Dumitru, făcea parte din conducere MPR.

La alegerile generale din 1992 MPR a obţinut 12.936 de voturi, adică 0,12% din totalul voturilor valabil exprimate.

PAȚURCĂ DESPRE MARIAN MUNTEANU

Răposatul Cristian Pațurcă, autorul imnului golanilor, scria despre el: “Marian Munteanu a luat-o cu afacerile, n-a mai băgat în seamă pe nimeni. Da, a ajuns şi ăsta mare şi tare. A ajuns pe dracu’. Vali Sterian a fost singurul care l-a înfruntat şi l-a făcut trădător nenorocit”.

MILITARIZAREA SECTORIALĂ A ROMÂNIEI

Sunt deosebit de interesante soluţiile pe care Marian Munteanu le propunea, în 1994, în paginile  revistei „Mişcarea” .Astfel, Munteanu vorbea de „militarizarea sectorială” , adică, „să se instituie măcar un dram de ordine în aparatul administrativ al Statului Român„.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img