spot_img
23.6 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăAnalizeEVENIMENT ISTORIC: Kim Jong-un în Coreea de Sud

EVENIMENT ISTORIC: Kim Jong-un în Coreea de Sud

-

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a păşit vineri pentru prima dată în Coreea de Sud, la Panmunjom, în partea sud-coreenă a zonei demilitarizate (DMZ) de la frontiera dintre cele două Corei, şi a dat mâna pentru prima dată cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, relatează Yonhap.Moon a sosit primul la locul întâlnirii, iar Kim a trecut graniţa în zona comună de securitate la scurt timp după ce a ajuns în DMZ. El este primul lider al regimului de la Phenian care a făcut acest pas de la sfârşitul războiului din Coreea, încheiat printr-un armistiţiu în 1953.

- Reclama -

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-coreean care traversează în Sud, de la sfârşitul războiului din Coreea, în urmă cu 65 de ani.  Întâlnirea are loc loc vineri dimineaţă, pe frontiera ultra militarizată care separă cele două Corei, într-o clădire aflată în Sud, la doar câţiva metri de linia de demarcaţie militară, transmite Radio France Internationale.

În momentul în care Kim Jong-un a trecut această linie de demarcaţie, el a devenit primul lider nord-coreean care traversează în Sud, de la sfârşitul războiului din Coreea, în urmă cu 65 de ani. Este al treilea summit intercorean – după cele din 2000 şi 2007 şi totuşi contextul este diferit, a comentat RFI.

Primele două au avut loc la Phenian. Acum, Kim Jong-un va fi primit în zona demilitarizată care împarte peninsula unde de altfel a fost parafat unilateral armistiţiul privind încetarea ostilităţilor între cele două Corei.

Coreea de Sud nu a semnat acest armistiţiu, preşedintele de atunci refuza ideea unei încetări a focului iar acordul a fost semnat doar de comandamentul de forţe al Naţiunilor Unite, reprezentat de Statele Unite, de China şi Coreea de Nord.

Acum, accelerarea programelor nucleare de către Kim Jong-un, venit la putere în 2011 şi imprevizibilitatea liderului american, Donald Trump au crescut riscul unor lovituri americane iar atât Nordul cât şi Sudul au luat acest risc în serios.

Astfel că cele două au un prim obiectiv comun: îndepărtarea acestui risc înainte chiar de întâlnirea prevăzută între Kim Jong-un şi Donald Trump, ce va avea loc destul de curând.

O declaraţie de pace între cele două Corei este foarte probabilă, sunt de părere analiştii internaţionali care se aşteaptă la o cooperare ce va depăşi chiar acordul de reconciliere şi neagresiune decis în decembrie 1991.

Coreea de Sud va încerca să faciliteze un dialog între Nord şi Statele Unite în ceea ce priveşte denuclearizarea. Dar, în acelaşi timp Sudul va trebui să fie destul de prudent, Moon Jae-in nu va trebui să pară prea conciliant, pentru a nu agita apele înainte de întâlnirea dintre liderul din Nord şi preşedintele Donald Trump, explică un profesor de la Institutul Naţional de Studii Politice din Tokyo.

Iar acum, observatorii se întrebă dacă este vorba de o veritabilă concesie ori de o manevră tactică anunţul suspendării testelor nucleare, făcut în plenul comitetului central al partidului-stat Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord. Phenian poate consideră că nu mai sunt necesare teste deoarece a realizat déjà şase şi a lansat şi mai multe rachete dintre care cel puţin trei intercontinentale, capabile să atingă teritoriul american.

Kim Jong-un spune acum că prioritatea ţării va fi dezvoltarea economică. Dar, o serie de sancţiuni internaţionale sunt în vigoare.

Normalizarea realaţiilor cu Statele Unite îi va da Coreei de Nord acces la comunitatea financiară internaţională şi va deschide porţile investitorilor străini, de care are atâta nevoie.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...