În 11 și 12 iulie, în clădirea Parlamentului European din Strasbourg, în cadrul ultimei plenare a acestei sesiuni, a fost dezbătut și votat Raportul anual pentru Bosnia Herzegovina. Raportorul PE pe acest dosar a fost Paulo Rangel, un membru important al Partidului Popular European (PPE) ce reprezintă alegătorii portughezi. În urma acordării statutului de țară-candidat, Bosnia și Herzegovina a devenit un stat de mare importantă pentru Uniunea Europeană, iar conducere de la Sarajevo trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare și alinierea deplină la standardele UE.
Profesorul Vlad Nistor, deputat român al Parlamentului European în cadrul Grupului PPE, a avut numeroase interacțiuni pe parcursul actualului mandat european cu problematica din Balcanii de vest -în special cu cea din Bosnia-Herzegovina, în virtutea calității sale de membru al Comisiei de Afaceri Externe (AFET) și al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din forul legislativ european.
În paralel, prof. Nistor deține titlul academic de Senior Visiting Fellow al London School of Economics and Political Science (LSE) iar, în dubla sa calitate, a organizat la finele lunii martie, un simpozion pe tema situației complexe actuale din Balcani. Dezbaterea, ce a avut loc în Parlamentul European din Bruxelles, s-a focalizat pe interferențele extra-europene în Balcanii de vest, în special acțiunile maligne de dezinformare și infiltrare ale Federației Ruse. Experților academici li s-au alăturat un număr important de membri ai Parlamentului European, care au legături de substanță cu spațiul în cauză, unii dintre aceștia având și calități oficiale, precum cea de raportori pentru statele din regiune.
Între 20 și 23 februarie, eurodeputatul PPE/PNL Vlad Nistor a condus o delegație oficială a Subcomisiei SEDE într-o misiune de observare în BiH în contextul turbulențelor geopolitice cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
La Sarajevo, cei șase membri ai subcomisiei SEDE a Parlamentului European au avut întâlniri cu conducerea politică de vârf a țării, precum și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Ambasadorul SUA. De asemenea, a fost efectuată o vizită pe teren în tabăra Butmir pentru a-i întâlni pe comandanții EUFOR Althea și pentru a vizita Cartierul General al NATO din Sarajevo.
O lună mai târziu, în data de 24 aprilie, în cadrul subcomisiei SEDE, profesorul Nistor a prezentat colegilor săi raportul asupra misiunii întreprinse în luna februarie în BiH. Șeful misiunii a precizat că statutul de țară-candidat este o oportunitate și o obligație pentru ca reprezentanții aleși ai BiH să îndeplinească așteptările cetățenilor săi, iar drumul către un parteneriat mai strâns cu UE necesită ca Bosnia și Herțegovina să facă progrese tangibile și să crească în continuare alinierea la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei. Deputatul Nistor a evidențiat și condamnat retorica inflamatorie și secesionistă care contribuie pe mai departe la vulnerabilizarea ţării. Vlad Nistor a adăugat că, în contextul geopolitic actual și prin continua creștere a interferențelor externe maligne, în special din partea Rusiei, precum și a Chinei, este necesară o atenție sporită în monitorizarea și abordarea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea și securitatea cibernetică.
În virtutea celor de mai sus, profesorul Vlad Nistor l-a felicitat pe colegul său din Grupul PPE, eurodeputatul portughez Paulo Rangel, pentru un raport echilibrat, bine structurat, ce prezintă pe deplin problemele complexe din BiH, raport ce a trecut cu bine de votul plenului Parlamentului European, la Strasbourg, în data de 12 iulie 2023.