spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Recentele câștiguri teritoriale ale Azerbaidjanului pot reprezenta o răsturnare...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Recentele câștiguri teritoriale ale Azerbaidjanului pot reprezenta o răsturnare a forțelor în regiune și o reașezare a condițiilor geopolitice ce au existat până acum. Uniunea Europeană trebuie să își consolideze prezența în regiune și să sporească asistența față de Armenia în acest moment dificil pentru Erevan

-

Marți, 17 octombrie, la ora 11.30, prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan a susținut un discurs în Parlamentul European de la Strasbourg. Vizita domnului Pashinyan are loc ca urmare a atacului militar al Azerbaidjanului din 19 septembrie și a recuceririi enclavei separatiste Nagorno-Karabah, care a forțat peste 100 000 de etnici armeni care trăiau în zonă să-și părăsească casele.

- Reclama -

Într-o rezoluție adoptată în sesiunea plenară anterioară, la 5 octombrie, deputații europeni au condamnat ferm ofensiva militară nejustificată, subliniind totodată că exodul armenilor a echivalat cu epurare etnică. S-a cerut, de asemenea, reevaluarea temeinică a relațiilor UE cu Azerbaidjan și, printre altele, oportunitatea suspendării actualului Memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energetic dintre UE și guvernul de la Baku.

- Advertisement -

Profesorul Vlad Nistor, membru al Parlamentului European în Grupul Partidului Popular european (EPP), specialist în afaceri globale și relații internaționale, a comentat situația încă volatilă din regiune, în contextul vizitei premierului armean.

În calitatea sa de membru al Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) și al subcomisiei pentru securitate și apărare (SEDE) din Parlamentul European, eurodeputatul Vlad Nistor, care este și membru al delegației parlamentare de parteneriat UE-Armenia și al comisiei parlamentare de cooperare UE-Azerbaidjan, a adăugat că recentele câștiguri teritoriale ale Azerbaidjanului pot reprezenta o răsturnare a forțelor în regiune și o reașezare a condițiilor geopolitice ce au existat până acum. 

- Advertisement -

În acest context, Uniunea Europeană trebuie să își consolideze prezența în regiune și să sporească asistența față de Armenia în acest moment dificil pentru Erevan.Armenia se găsește într-un punct critic, iar situația este una extrem de fluidă; capitularea Artsakh reprezintă demantelarea politicii de trei decenii a Erevanului față de Nagorno Karabah, iar influxul enorm de refugiați armeni aduce cu sine o nouă și enormă responsabilitate față de cei ce caută adăpost pe teritoriul Republicii Armenia. Profesorul Nistor a adăugat că menținerea relațiilor funcționale și de cooperare cu Azerbaidjanul este utilă și necesară, atât timp cât nu devine dăunătoare pentru situația din Armenia și nu impactează negativ relațiile Bruxelles-Erevan.

Poziția premierului Pașinian este una precară din 2018 încoace, atitudinea sa pro-UE, de detașare față de Moscova și de construire a unor relații funcționale cu vecinii aducându-i numeroase acuze de trădare a intereselor armene – o poziție mai degrabă a celor ce susțin interesele ruse in Armenia. Grupul PPE, Parlamentul European în ansamblul său și UE au datoria de a susține pe mai departe parcursul european al Armeniei și aspirațiile democratice și euro-atlantice ale Erevanului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img