spot_img
0.9 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor prevede o perioadă complicată pentru deblocarea impasului unde se...

Europarlamentarul Vlad Nistor prevede o perioadă complicată pentru deblocarea impasului unde se găsește acum procesul de aderare al Turciei la UE: Am putea să devenim martorii unei transformări radicale a acestei aderări, deoarece numeroase forțe, atât din cadrul UE cât și din Turcia vor face presiune pentru încetarea imediată a întregului proces, care durează de decenii

-

În data de 28 mai, alegătorii din Republica Turcia s-au prezentat la urnele de vot pentru turul doi al scrutinului prezidențial. Președintele în funcție, Recep Tayyip Erdoğan, a obținut o victorie la limită (52% la 48%) în fața contracandidatului său, liderul coaliției de opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu. Acest fapt se traduce în continuarea pentru încă cinci ani a politicilor puse în practică în Turcia în ultimele două decenii de către Erdoğan și partidul său AKP.

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul UE, membru al comisiei de politică externă a aceluiași for legislativ, a comentat pe scurt aceste rezultate și ce ar putea ele să însemne pentru relațiile Uniunii Europene cu Republica Turcia.

În calitatea sa de raportor al grupului PPE pentru raportul anual asupra relațiilor Uniunii Europene cu Republica Turcia, profesorul Nistor prevede o perioadă complicată pentru deblocarea impasului unde se găsește acum procesul de aderare al Turciei la UE. Am putea să devenim martorii unei transformări radicale a acestei aderări, deoarece numeroase forțe, atât din cadrul UE cât și din Turcia vor face presiune pentru încetarea imediată a întregului proces, care durează de decenii.

Turcia este un partener principal de securitate al Europei, în special ca membru al NATO, iar poziția sa geografică face ca acest stat să reprezinte un jucător esențial și un colaborator strategic cheie. Rolul jucat de Ankara în criza migrației, în deblocarea exportului de cereale din Marea Neagră, intervențiile sale militare în Siria și Irak, folosirea forței sale culturale, politice și diplomatice în aria sa geografică extinsă, printre multe alte abordări mai mult sau mai puțin pozitive, fac din Turcia un actor redutabil pe scena internațională.

Atitudinea Ankarei, de foarte multe ori ambivalentă, poate crea deseori probleme pentru partenerii săi din vest, iar abordările nefericite ale executivului turc în relație cu drepturile omului și statul de drept (printre numeroase alte chestiuni ce contravin valorilor europene contemporane), au îndepărtat din ce în ce mai mult Turcia de standardele UE.

Europarlamentarul Nistor consideră că găsirea unui mod de conviețuire constructiv între UE și Turcia este un deziderat de primă necesitate pentru ambele părți și promite ca, în calitatea sa de raportor din umbră al celui mai mare grup politic din Parlamentul European – PPE – pentru relațiile UE-Turcia, să facă tot posibilul pentru a normaliza și îmbunătății aceste relații, mai ales acum când semnele nu sunt foarte îmbucurătoare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img