spot_img
3.1 C
București
joi, noiembrie 14, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: Pentru a nu duce în derizoriu procesul esențial al...

Europarlamentarul Vlad Nistor: Pentru a nu duce în derizoriu procesul esențial al extinderii Uniunii Europene, o nouă formulă de relaționare strânsă și extinsă între Bruxelles și Ankara ar trebui să o înlocuiască pe cea existentă

-

- Reclama -

În data de 18 iulie, în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles, au avut loc lucrările comisiei de politică externă (AFET) a forului legislativ, ales direct, al UE. 

- Reclama -

Cu acest prilej s-a votat textul final al documentului Parlamentului European cu privire la raportul pe Turcia al Comisiei Europene pe anul 2022.

- Advertisement -

Eurodeputatul Vlad Nistor, membru al comisiei AFET și al Grupului Partidului Popular European (PPE), deține poziția de raportor din umbră al PPE – cel mai mare grup politic din cadrul PE – pentru raportul anual privitor la relațiile Uniunii Europene cu Republica Turcia.

Negocierile purtate între grupurile politice din Parlamentul European au fost încheiate în data de 6 iulie, iar votul în plenara de la Strasbourg este prevăzut pentru sesiunea din luna septembrie. Dezbaterile pe compromisurile ce au alcătuit schița de raport pe Turcia au fost complexe și delicate, mai ales în urma alegerilor prezidențiale din Turcia din luna mai, care au avut ca rezultat prelungirea cu încă un mandat în fruntea statului turc a actualului președinte, R.T. Erdogan.

- Advertisement -

În sesiunea de vot din cadrul comitetului, raportul negociat pentru PPE de către profesorul Nistor a fost votat cu largă majoritate de către membrii AFET, amendamentele compromis fiind acceptate de colegii dumnealui de comisie.

În anii recenți am putut observa o dezangajare constantă și accentuată a autorităților turce din procesul de convergență cu normele și valorile UE – un parcurs obligatoriu pentru orice stat cu statutul de candidat, iar această politică de nealiniere va continua, cel mai probabil, și în următorul mandat al președintelui Erdogan, a precizat profesorul Nistor. Problema esențială ridicată de actualul raport este cea a relației viitoare dintre UE și Turcia; pentru cei mai mulți politicieni și analiști Europeni, procesul de aderare la Uniune și de implementare a acquis-ului comunitar, în care Turcia se află angajată de foarte mulți ani, a devenit un scop în sine și nu un vehicul către aliniere și integrare. 

Așadar, pentru a nu duce în derizoriu procesul esențial al extinderii Uniunii Europene, o nouă formulă de relaționare strânsă și extinsă între Bruxelles și Ankara ar trebui să o înlocuiască pe cea existentă, la un anumit punct. 

Profesorul Nistor a adăugat că parteneriatul strâns între Republica Turcia și UE și statele sale membre trebuie să continue și să se dezvolte pe toate palierele de cooperare, însă conducerea de la Ankara trebuie să accepte și obligațiile ce vin la pachet cu această relație specială, anume protejarea minorităților de toate felurile, promovarea valorilor de tip european (în special statul de drept și drepturile omului) și a unui spațiu politic și civic tolerant și inclusiv,  și o aliniere mai profundă a Turciei la politicile comune de apărare și securitate ale UE, printre altele.

Raportul privitor la relațiile UE-Turcia pe anul 2023 a trecut de votul din comisia AFET a Parlamentului European cu 47 de voturi pentru, 0 împotrivă și 10 abțineri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img