spot_img
24.1 C
București
luni, august 8, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor la Chișinău: Dacă continuă să meargă în direcția în...

Europarlamentarul Vlad Nistor la Chișinău: Dacă continuă să meargă în direcția în care merge astăzi, cu viteza la care merge, Republica Moldova riscă „să ne taie fața”

-

Europarlamentarul PNL/PPE Vlad Nistor a făcut recent parte dintr-o delegație a Parlamentului European la Chișinău, într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

- Reclama -

Cu privire la discuțiile politico-strategice avute cu conducerea de la Chișinău, profesorul Nistor a precizat următoarele: „Punctele de vedere ale celor două părți au fost deosebit de asemănătoare. Ne-am întâlnit cu doamna Maia Sandu, care ne-a prezentat perspectiva domniei sale asupra evoluțiilor celor mai recente din Republica Moldova și ne-am exprimat punctele de vedere încercând să aflăm mai mult de la domnia sa; ne-am întâlnit și cu premierul Gavriliță, cu care am abordat aceleași probleme, dar dintr-o perspectivă mai tehnico-administrativă; ne-am întâlnit cu ministrul afacerilor externe și al integrării europene, Nicu Popescu; cu ministrul justiției și cu principalii săi colaboratori, procurorul general interimar și cu unul dintre adjuncții săi; cu ministrul economiei și al finanțelor și cu reprezentanți ai societății civile. La Parlament, am avut întâlniri cu majoritatea, dar și cu grupurile minoritare”, a detaliat Vlad Nistor. Eurodeputatul PPE a mai menționat, în relație cu poziția de balans între Est și Vest a Republicii Moldova, cum șeful diplomației de peste Prut a explicat membrilor delegației Parlamentului European că „interesul Republicii Moldova este de a păstra relații echilibrate cu Moscova și cu UE, având în vedere cât opțiunea clar exprimată a țării este una pro-europeană, dar nu îndreptată împotriva Rusiei”. 
Totodată, Vlad Nistor a precizat că aceeași abordare echilibrată a putut fi observată și în relația dintre opoziție și putere: „Opoziția cere doar un singur lucru, care m-a impresionat plăcut. Nu este o opoziție agresivă și complet neconstructivă, ca în România, ci una care are o singură solicitare, normală, de altfel – să fie mai des consultați, atâta vreme cât și ei reprezintă un segment important din populația Republicii Moldova”, a mai explicat eurodeputatul.

Viitorul poporului de pe ambele maluri ale Prutului este în Uniunea Europeană, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, ca urmare a vizitei de lucru la Chișinău, alături de o delegație din PE.

De Ziua Națională a României, pe care eurodeputatul PPE Vlad Nistor a petrecut-o la Chișinău alături de colegii din Parlamentul European, președintele Maia Sandu i-a îndemnat pe oamenii de ambele maluri ale Prutului să meargă „spre viitor împreună”. Ținând cont de această declarație și de contextul istoric, cultural și lingvistic comun, Vlad Nistor a menționat subiectul sensibil al reîntregirii poporului român, care va fi facilitată, după părerea acestuia, de apartenența ambelor țări la UE.

„Primul lucru pe care l-am observat este că nu au fost interlocutori care să nu ne felicite pentru ziua noastră națională. Al doilea lucru, a fost faptul că este clar din perspectiva guvernanților că viitorul poporului de pe ambele maluri ale Prutului este în UE și că unirea dintre românii din Republica Moldova cu cei din România va avea loc în UE. După această scurtă experiență la Chișinău am convingerea că acest lucru se va întâmpla mult mai repede decât îmi imaginam eu”, a declarat Vlad Nistor. 

„Constatarea mea personală este următoarea: Moldova merge foarte repede pe calea cea dreaptă. Opțiunea pentru Europa este sprijinită și susținută de o largă majoritatea parlamentară, de circa 65%. Dacă continuă să meargă în direcția în care merge astăzi, cu viteza la care merge, Republica Moldova riscă „să ne taie fața”. Pentru că oamenii angrenați în această construcție sunt extrem de dinamici, extrem de hotărâti, iar viteza cu care încearcă să aducă în realitatea legislativă schimbările este una extrem de mare. Oamenii politici sunt tineri și putem observa o reprezentare din partea multor doamne extrem de active și cu o perspectivă foarte coerentă asupra Republicii Moldova”, a mai precizat eurodeputatul Vlad Nistor. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...