spot_img
20.6 C
București
luni, octombrie 3, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor: În virtutea calității mele de profesor universitar, consider că...

Europarlamentarul Vlad Nistor: În virtutea calității mele de profesor universitar, consider că educația superioară, de calitate, ar trebui să fie cel puțin ușor accesibilă cetățenilor, dacă nu pe deplin gratuită sau subvenționată, prin burse și stipendii

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a adoptat o măsură de mult așteptată și una din promisiunile sale principale de campanie, anume ștergerea unei părți din împrumutul pentru studii universitare pentru anumiți datornici eligibili. În acest moment, suma poate părea mică iar impactul foarte limitat (deoarece măsura nu este extinsă către majoritatea cetățenilor americani ce s-au împrumutat pentru a urma studii înalte).

Marea realizare, însă, este creare unui precedent. Criticii lui Biden, cei aflați mai la stânga lui Elisabeth Warren, denunță măsura drept insuficientă și nesemnificativă, cerând ca impactul eliberării de datorii să fie mai consistent și mai extins.

Într-adevăr, un mod de a privi lucrurile este următorul: dacă tot se implementează o decizie istorică, să fie una tranșantă și de impact. Dar sistemele politico-legislativ și juridico-financiar ale SUA nu funcționează la fel ca cele similare din Europa. De decenii bune, programele de împrumut pentru studenți au devenit veritabile sisteme de creditare de sine stătătoare, ce rulează sume colosale de bani, acestea devenind un dat al sistemului american de educație la care majoritatea cetățenilor s-au conformat.

În virtutea calității mele de profesor universitar, consider că educația superioară, de calitate, ar trebui să fie cel puțin ușor accesibilă cetățenilor, dacă nu pe deplin gratuită sau subvenționată, prin burse și stipendii. Decizia președintelui Biden, pe care o consider drept bună și necesară, ca orice măsură de compromis în zilele acestea agitate, a polarizat pe mai departe părți semnificative din societatea americană, deja tensionată de ani buni de un val populist, demagogic și pe alocuri extremist. Centrul eșichierului politic trebuie să ia urgent seamă de aceste realități, altminteri consecințele vor fi extrem de nefaste.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...