spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor despre Inițiativa celor Trei Mări: Latura militară a acestor...

Europarlamentarul Vlad Nistor despre Inițiativa celor Trei Mări: Latura militară a acestor proiecte civile de infrastructură nu este deloc de neglijat, ci mai degrabă de dezvoltat, sub presiunea realităților geopolitice actuale

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL

- Reclama -

Miercuri, 6 iulie, la Strasbourg, în plenara Parlamentului European, a fost discutată conectivitatea pe numeroase paliere a Inițiativei celor Trei Mări (3SI). Acest proiect, inițiat în anul 2016, ce reunește douăsprezece state, toate membre ale Uniunii Europene, dorește să sporească capacitatea de cooperare și interconectivitatea între țările participante, în special în sectoarele economic, de infrastructură, energie, comunicații și transport. România este un membru esențial al acestei inițiative, un proiect ce se bucură de susținerea totală a Administrației Prezidențiale și a guvernului de la București. Din punct de vedere strategic, o cooperare din ce în ce mai strânsă pe elementele menționate mai sus și o dezvoltare rapidă și constantă a conectivității în regiune reprezintă o prioritate absolută, în special în condițiile dificile aduse de agresiunea rusă asupra Ucrainei. 

- Advertisement -

Latura militară a acestor proiecte civile de infrastructură nu este deloc de neglijat, ci mai degrabă de dezvoltat, sub presiunea realităților geopolitice actuale. În 2018, Bucureștiul a găzduit summit-ul 3SI, o reuniune de vârf ce a avut ca rezultat crearea 3SI Business Forum, a rețelei camerelor de comerț a 3SI și a proiectului Fondului de Investiții 3SI. Dezvoltarea sectorului digital și a conexiunilor între state pe acest palier a fost, de asemenea, o prioritate a agendei.

De asemenea, trebuiesc menționate marile proiecte de infrastructură convenite între participanți, cum ar fi: Via Carpathia, ce va lega Lituania de Grecia, Via Baltica, Baltica Rail și Rail-2-Sea, ce va conecta orașul Gdansk din Polonia cu portul Constanța la Marea Neagră, printr-o rețea de 3.700 kilometrii de cale ferată modernă și terminale pentru gaz natural lichefiat în principalele porturi de la cele trei mări. 

- Advertisement -

În 2023, România va găzdui, din nou, summit-ul 3SI. Sper că la reuniunea următoare de la București, sub impactul recentelor evoluții, se vor lua decizii de mare impact pentru regiunea noastră și pentru întreaga Uniune Europeană, hotărâri ce vor trebui implementate rapid și integrat în teritoriu, pentru a spori reziliența și capacitatea de dezvoltare economică, extrem de necesare pentru a contracara efectele viitoarelor recesiuni economice și a amenințărilor de orice natură. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img