spot_img
-0.8 C
București
miercuri, februarie 1, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor despre conflictul Armenia-Azerbaijan: Principalul punct pozitiv referitor la conflictul...

Europarlamentarul Vlad Nistor despre conflictul Armenia-Azerbaijan: Principalul punct pozitiv referitor la conflictul existent, dezvoltat recent, este faptul că Armenia și Azerbaijan au contacte directe la nivel înalt

-

de Vlad Nistor, europarlamentar PNL/PPE

- Reclama -

În ultimele săptămâni am avut, în calitatea mea de europarlamentar PNL/PPE, membru al comisiei de politică externă, al subcomisiilor pentru securitate și apărare și pentru drepturile omului, și în special al Comisiei parlamentare de parteneriat UE-Armenia și al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Azerbaijan din Parlamentul European, un număr de schimburi de mesaje și discuții în persoană cu diplomați și parlamentari din Armenia și Azerbaijan. 

Temele principale abordate în aceste consultări au fost conflictul prelungit dintre cele două state și diferendul teritorial existent, cât și potențialul imens de cooperare al statelor din Caucazul de sud cu Uniunea Europeană.

Principalul punct pozitiv referitor la conflictul existent, dezvoltat recent, este faptul că Armenia și Azerbaijan au contacte directe la nivel înalt, poartă negocieri și au deschiderea de a încheia într-un mod convenabil pentru ambele state acest conflict îndelungat, ce frânează potențialul de dezvoltare al întregii regiuni.

De asemenea, am reiterat, pentru ambele părți, deschiderea Uniunii Europene de a fi atât partener cât și arbitru echidistant între țările respective. Pentru ambele state, viitorul lor prosper și democratic nu poate fi asigurat decât prin strânsă cooperare cu UE și prin detașarea de anumiți actori regionali puternici, ce au influențe maligne asupra relațiilor dintre cele două popoare, cât și asupra regiunii extinse.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img