Între 24 și 26 mai, un grup de studenți, masteranzi și doctoranzi ai Facultății de Istorie a Universității din București, însoțit de cadre didactice aparținând aceleiași instituții de învățământ superior, au vizitat Parlamentul European din Bruxelles.
Vizita a avut loc la invitația europarlamentarului român Vlad Nistor, profesor emerit, membru al Partidului Național Liberal și al Partidului Popular European. Inițiativa profesorului Nistor a fost susținută de către Parlamentul European și de către Grupul PPE, care au sprijinit financiar și logistic deplasarea și cazarea oaspeților.
În cadrul programului deplasării, invitații din România au vizitat sediul parlamentului UE din Bruxelles, instituția aleasă direct, la fiecare cinci ani, de către cetățenii europeni. În cadrul unor prelegeri susținute în instituția europeană, participanților le-a fost prezentată, în detaliu, procedura specială prin care Uniunea adoptă legislația implementată ulterior pe cuprinsul întregii comunități.
Eurodeputatul Nistor, împreună cu asistenții din cabinetul său de la Bruxelles, au răspuns tuturor întrebărilor adresate în relație cu proiectul European. Studenții au fost încurajați să fie membri responsabili ai societății, cu spirit de responsabilitate civică și să devină participanți activi la dezvoltarea proiectului european. Profesorul Nistor i-a îndemnat pe tinerii vizitatori să se intereseze direct de felul în care pot pune umărul la construcția democratică europeană, având în vedere impactul cotidian pe care deciziile luate la Bruxelles le au asupra tuturor, adăugând că Uniunea Europeană încurajează, ca entitate profund democratică, larga participare a cetățenilor la vot, și că până la alegerile europarlamentare ce vor avea loc în iunie 2024 nu mai este decât un an.
Programul a continuat cu o vizită la Casa Istoriei Europene, un muzeu deosebit care prezintă etapele dezvoltării istorice a continentului nostru dintr-un punct de vedere unitar, reușind, în foarte mare măsură, să arate forțele supra-naționale ce au contribuit la crearea unei identități europene.
La finalul deplasării de trei zile de la Bruxelles a tinerilor istorici și arheologi, profesorul Nistor a promis că, beneficiind de susținerea PE și a Grupului PPE, acest tip de vizite a tinerilor studenți români să aibă loc la intervale cât mai dese, deoarece viitorul european al României depinde pe deplin de experiența lor și de participarea activă în procesele democratice ale cetății.