spot_img
17.7 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor a condus o delegație PE în Bosnia Herțegovina

Europarlamentarul Vlad Nistor a condus o delegație PE în Bosnia Herțegovina

-

Între 20 și 23 februarie, o delegație oficială a Subcomitetului de Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European a făcut o deplasare în Bosnia și Herțegovina (BiH) în contextul turbulențelor geopolitice cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Delegația a fost condusă de eurodeputatul PNL Vlad Nistor (Partidul Popular European, România).

- Reclama -

La Sarajevo, cei șase membri ai subcomisiei SEDE a Parlamentului European au avut întâlniri cu conducerea politică de vârf a țării, precum și reprezentanți ai comunității internaționale, cum ar fi Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Ambasadorul SUA. De asemenea, a fost efectuată o vizită pe teren în tabăra Butmir pentru a-i întâlni pe comandanții EUFOR Althea și pentru a vizita Cartierul General al NATO din Sarajevo.

În data de 24 aprilie, în cadrul subcomisiei SEDE, profesorul Vlad Nistor a prezentat colegilor săi raportul asupra misiunii întreprinse în luna februarie.

Șeful misiunii a precizat că statutul de țară-candidat este o oportunitate și o obligație pentru ca reprezentanții aleși ai BiH să îndeplinească așteptările cetățenilor săi, iar drumul către un parteneriat mai strâns cu UE necesită ca Bosnia și Herțegovina să facă progrese tangibile și să crească în continuare alinierea la măsurile restrictive ale UE împotriva Rusiei. Deputatul Nistor a evidențiat și condamnat retorica inflamatorie și secesionistă care contribuie pe mai departe la vulnerabilizarea ţării.

Misiunea a constatat că forțele armate ale BiH sunt bine pregătite și profesioniste, iar vestea înființării unui grup de infanterie ușoară ce va reuni batalioane multietnice a fost primită extrem de pozitiv de delegația SEDE.

Deputatul a constatat că EUFOR Althea ar putea fi și mai eficientă în implementarea mandatului său dacă ar fi sporite atât dimensiunea contingentului cât și dotarea materială.

În contextul geopolitic actual și prin continua creștere a interferențelor externe maligne, în special din partea Rusiei, precum și a Chinei, este necesară o atenție sporită în monitorizarea și abordarea amenințărilor hibride, inclusiv dezinformarea și securitatea cibernetică.

„Vizita noastră a permis membrilor Parlamentului European să evalueze gradul fragil de securitate existent într-o ţară care are în vedere aderarea la UE şi care a fost, de asemenea, afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

În urma acordării statutului de țară-candidat, aleșii BiH trebuie să-și asume pe deplin responsabilitatea pentru implementarea reformelor necesare procesului de aderare. Statele membre ar trebui își intensifică sprijinul pentru EUFOR Althea, asigurându-se ca această forță să continue contribuția sa esențială la realizarea unui mediu sigur pentru cetățenii din întreaga BiH.”

Eurodeputatul Vlad Nistor a încheiat prin a mulțumi colegilor din sală pentru sprijinul și încrederea lor, în special celor prezenți alături de domnia sa în BiH. Președintele Subcomisiei SEDE, doamna Nathalie Loiseau, a mulțumit profesorului Nistor pentru reușita acestei misiuni și pentru prezentarea raportului final al deplasării de la Sarajevo.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img