spot_img
25.3 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Terheș: Încă o dovadă că actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula...

Europarlamentarul Terheș: Încă o dovadă că actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, este cea mai coruptă Comisie din istoria UE

-

Încă o dovadă că actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, este cea mai coruptă Comisie din istoria UE.Comisia Europeana condusă de Ursula von der Leyen a devenit subiect al unei noi investigații de corupție din partea Ombudsman-ului european Emily OʹReilly după ce presa a relatat că oficiali ai Comisiei au făcut călătorii în Qatar pe banii guvernului acestei țări sau al unor organizații finanțate de acest guvern, a anunțat instituția europeană pe data de 06.03.2023.Astfel, Ombudsman-ul european Emily OʹReilly îi cere clarificări Ursulei von der Leyen cu privire la călătoriile făcute în Qatar între 2015-2021 de către Directorul General al Departamentului de Transport din cadrul Comisiei Europene în timp ce acesta era implicat în negocierea unui acord între UE și Qatar, afirmă pe Facebook europarlamentarul Cristian Terheș.

CE MAI SUSȚINE CRISTIAN TERHEȘ:

- Advertisement -

„Am remarcat la începutul acestei săptămâni că directorul general al departamentului de transport al Comisiei (DG MOVE) a călătorit de mai multe ori între 2015 și 2021 pe cheltuiala guvernului Qatar sau a organizațiilor care îi sunt apropiate. Acest lucru a avut loc în perioada în care DG MOVE a fost strâns implicat în negocierea acordului de transport aerian UE-Qatar, care a fost semnat la 18 octombrie 2021.

Faptul că guvernul din Qatar și organizațiile apropiate acestuia plătesc cheltuielile de călătorie pentru cel mai înalt oficial al DG MOVE dă naștere la întrebări legitime cu privire la o posibilă influență nejustificată a procesului decizional al UE în acest domeniu.

De asemenea, am remarcat cu îngrijorare explicația din partea Comisiei Europene conform căreia, din moment ce directorul general nu a făcut parte din echipa de negociere, nu a existat niciun conflict de interese în acceptarea plății cheltuielilor sale de călătorie de către guvernul din Qatar. Publicul poate să nu facă această distincție, dat fiind că directorul general își asumă în cele din urmă responsabilitatea pentru aceste negocieri”, a spus Emily OʹReilly.

Prin aceeași scrisoare, Emily OʹReilly i-a cerut Ursulei von der Leyen să răspundă la patru întrebări:

„I. Transparența poate preveni speculațiile dacă interacțiunile cu reprezentanții unor grupuri de interese servesc sau nu interesului public. Directorii generali sunt obligați să facă publice detaliile cu privire la interacțiunile lor cu organizațiile sau persoanele care desfășoară activități independente cu privire la chestiuni legate de elaborarea și punerea în aplicare a politicilor publice în Uniune în termen de două săptămâni de la întâlnire.

Observ că registrul întâlnirilor avute de directorul general al DG MOVE nu se referă la o serie de conferințe pentru care costurile de călătorie au fost plătite de terți. De asemenea, observ că aceasta poate să nu fie singura ocazie în care întâlnirile care implică acest director general nu sunt înregistrate în registru.

Ați putea, așadar, să descrieți mecanismul existent în prezent pentru a verifica și a se asigura că directorii generali ai Comisiei fac publice informații cu privire la toate întâlnirile pe care aceștia le-au avut cu organizați sau persoane care desfășoară activități independente cu privire la aspecte legate de elaborarea și punerea în aplicare a politicilor publice în Uniune?

II. Comisia a răspuns cererilor din partea presei cu privire la misiunile directorului general plătite de terți spunând că totul s-a întâmplat în conformitate cu prevederile legale actuale. Ați putea, așadar, să detaliați procesul prin care aceste vizite au fost autorizate în cadrul Comisiei?

III. Vă rugăm să furnizați detalii cu privire la modificările propuse în ceea ce privește autorizarea misiunilor subvenționate de terți.

IV. Ați putea să confirmați și să oferiți detalii despre numărul de cazuri în care costurile de călătorie și alte costuri legate de misiunile întreprinse de comisari și înalți funcționari au fost plătite de terți în anii 2021, 2022 și 2023 până în prezent?”

Ursulei von der Leyen i s-a solicitat să răspundă până pe data de 03.06.2023.

„Toate aceste scandaluri demonstrează fără dubiu că actuala Comisie Europeană, sub conducerea Ursulei von der Leyen, este cea mai coruptă Comisie din istoria UE. Pentru a salva prestigiul UE Ursula von der Leyen treuie să-și dea demisia”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen de către Ombudsman-ul european Emily OʹReilly poate fi accesată la adresa:

https://www.ombudsman.europa.eu/en/opening-summary/en/166783
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img