Comisia Europeană a prezentat Strategia europeană privind serviciile de îngrijire, care vizează asigurarea unor servicii de îngrijire de calitate și accesibile, inclusiv din punct de vedere financiar, în întreaga UE. De asemenea, vizează îmbunătățirea situației atât pentru beneficiarii serviciilor de îngrijire, cât și pentru persoanele care asigură aceste servicii, la nivel profesional sau informal, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.
CE SUSȚINE DAN MOTREANU:
Care sunt problemele cu care se confruntă îngrijitorii și beneficiarii?
• Pentru multe persoane, serviciile de îngrijire nu sunt încă disponibile, accesibile sau la prețuri accesibile. Aproximativ o treime din gospodăriile cu nevoi de îngrijire pe termen lung nu utilizează servicii de îngrijire la domiciliu pentru că nu și le pot permite.
• Femeile sunt cele mai afectate de responsabilitățile de îngrijire, ceea ce are un impact asupra participării lor pe piața muncii și asupra situației lor economice. Aproape 90% din forța de muncă formală din domeniul îngrijirii sunt femei. 7,7 milioane de femei nu lucrează din cauza responsabilităților de îngrijire neremunerate.
• Sunt necesare condiții de muncă bune în sectorul îngrijirii pentru a atrage și a păstra talentele, pentru a promova egalitatea de gen și pentru a acorda îngrijitorilor respectul pe care îl merită.
• Insuficiența sistemelor de îngrijire are un cost economic și subminează potențialul sectorului de a crea locuri de muncă. Investițiile în servicii de îngrijire pot genera 13,6 milioane de locuri de muncă suplimentare în UE până în 2030.
Ca răspuns la aceste provocări, Comisia propune măsuri concrete pentru a ajuta statele membre să sporească accesul la servicii de îngrijire accesibile și de calitate, îmbunătățind în același timp condițiile de muncă și echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru îngrijitori.
Condiții de muncă echitabile și formare pentru personalul de îngrijire
Pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și pentru a atrage mai multe persoane – în special bărbați – în sectorul îngrijirii, se recomandă statelor membre:
• să promoveze negocierea colectivă și dialogul social în vederea îmbunătățirii salariilor și a condițiilor de muncă
• să asigure cele mai înalte standarde de sănătate și siguranță la locul de muncă
• să elaboreze programe de educație și formare continuă pentru personalul de îngrijire
• să abordeze stereotipurile de gen în materie de îngrijire și să lanseze campanii de comunicare
• să ratifice și să pună în aplicare Convenția 189 a OIM privind lucrătorii casnici
Strategia mai este însoțită de două recomandări pentru statele membre referitoare la revizuirea obiectivelor de la Barcelona, din 2002, privind educația și îngrijirea timpurie și la accesul la servicii de îngrijire pe termen lung de înaltă calitate și accesibile din punct de vedere financiar.
Educația și îngrijirea timpurie
Comisia propune statelor membre să revizuiască obiectivele stabilite în 2002 pentru a spori participarea femeilor pe piața forței de muncă, astfel încât până în 2030:
• 50 % dintre copiii cu vârsta sub 3 ani să participe la educație și îngrijire în primii ani de viață;
• 96% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și vârsta de începere a învățământului primar obligatoriu să participe la educație și îngrijire timpurie, în conformitate cu obiectivul Spațiului European pentru Educație.
Îngrijirea pe termen lung
Comisia recomandă statelor membre să elaboreze planuri de acțiune naționale pentru ca serviciile de îngrijire din UE să fie mai disponibile, mai accesibile și de o calitate mai bună pentru toți, de exemplu prin:
• asigurarea faptului că îngrijirea pe termen lung este promptă, cuprinzătoare și accesibilă din punct de vedere financiar și teritorial;
• extinderea ofertei și a combinației de servicii profesionale de îngrijire pe termen lung (îngrijire la domiciliu, îngrijire în comunitate și îngrijire rezidențială);
• stabilirea unor criterii și standarde de înaltă calitate pentru furnizorii de servicii de îngrijire pe termen lung;
• sprijinirea îngrijitorilor informali, care sunt adesea femei și rude ale beneficiarilor serviciilor de îngrijire, prin formare, consiliere, sprijin psihologic și financiar.