Am adoptat în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, poziția instituției în legătură cu bugetul Uniunii Europene, înainte de negocierile pe această temă cu Consiliul UE, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.
CE MAI SUSȚINE DAN MOTREANU:
Parlamentul are ca priorități combaterea crizei energetice, combaterea efectelor războiului din Ucraina, consolidarea sistemului de sănătate.
Am votat pentru un buget pentru anul 2023 în valoare de 187, 3 miliarde de euro.
Am anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu, în valoare de peste 1,6 miliarde de euro.
Am locat o sumă suplimentară de 533 de milioane de euro, pentru a spori independența energetică a UE și pentru a sprijini cetățenii și IMM-urile. Atât cetățenii, cât și companiile se confruntă cu facturi ridicate la energie.
Printre programele sprijinite cu fonduri suplimentare se numără:
« Programul Orizont Europa, pentru care propunem o alocare suplimentară de 365 milioane de euro, din care vor fi finanțate proiecte din domeniul energiei, climei și agriculturii.
« Mecanismul pentru interconectarea Europei, care finanțează construirea unor rețele transeuropene de transport și energie de înaltă calitate și durabile, va beneficia de încă 90 de milioane de euro.
« Programul privind piața unică, pentru care susținem creșterea finanțării cu 11 milioane de euro, din care 10 milioane pentru IMM-uri.
« Susținem creșterea plăților către tinerii fermieri din rezerva de criză a Politicii Agricole Comune (PAC) – 10 milioane de euro în plus.
Propunem o alocare de 853 de milioane de euro pentru contracararea efectelor războiului din Ucraina.
Printre proiectele finanțate suplimentar la acest capitol se numără:
« 250 de milioane de euro pentru ajutor umanitar, de care vor beneficia Ucraina, Republica Moldova și alte state care se confruntă cu situații de criză.
« Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională pentru vecinătatea sudică și estică a UE a fost suplimentat cu 162 milioane de euro. De aceste fonduri va beneficia și Republica Moldova.
« Propunem ca Fondul european de apărare și mobilitate militară să beneficieze în plus de 80 milioane de euro.
« Fondul pentru azil, migrație și integrare va avea un buget majorat cu o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro.
În ceea ce privește sănătatea și protecția civilă, sprijinul UE este în continuare necesar pentru a face sistemele naționale mai rezistente, atâta timp cât pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat.
Suplimentările vizează:
« Clusterul Health Horizon – creștere de 130 milioane de euro;
« Programul pentru sănătate EU4Health – creștere de 25 milioane de euro;
« Mecanismul de Protecție Civilă al UE – creștere de 20 milioane de euro.