spot_img
2 C
București
luni, decembrie 5, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu: Susțin propunerea Comisiei Europene de a permite statelor membre...

Europarlamentarul Dan Motreanu: Susțin propunerea Comisiei Europene de a permite statelor membre să ofere sprijin financiar cetățenilor și IMM-urilor din fondurile de coeziune care nu au fost atrase în perioada 2014-2020

-

În Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European am dezbătut astăzi cele mai recente măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a veni în sprijinul categoriilor vulnerabile de cetățeni și al IMM-urilor în contextul creșterii prețurilor la energie.Am abordat propunerea Comisiei Europene de a permite statelor membre să ofere sprijin financiar cetățenilor și IMM-urilor din fondurile de coeziune care nu au fost atrase în perioada 2014-2020. Mi-am exprimat ferm susținerea pentru această măsura pentru că altfel acești bani se vor pierde, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Reclama -

CE SUSȚINE DAN MOTREANU:

ℹ Astfel, țările UE vor putea utiliza până la 10 % din alocarea națională din fondurile de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 2,2 miliarde de euro în cazul României.

ℹ Vom putea finanța trei tipuri de măsuri: compensarea prețului la energie pentru gospodăriile vulnerabile, acordarea de granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri precum și măsuri care vizează ocuparea și crearea de noi locuri de muncă. Aceste măsuri se vor aplica de la 1 Ianuarie 2023.

ℹ În al doilea rând, am discutat despre posibilitățile de sprijin financiar prin programul REPowerEU, pe care-l vom vota în sesiunea plenară din 9 noiembrie. În cadrul acestui instrument România va beneficia de aproximativ 1,4 miliarde de euro, finanțarea provenind din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii EU ETS.

ℹ Se va institui astfel un nou capitol REPowerEU în Planul Național de Redresare și Reziliență, în care România va putea utiliza cele 1,4 miliarde de euro pentru a finanța atât măsuri pentru combaterea sărăciei energetice prin scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate, cât și investiții în îmbunătățirea instalațiilor energetice, eficiența energetică a clădirilor și dezvoltarea energiei din surse regenerabile.

ℹ Comisia Europeană a propus inițial ca orice stat membru să aibă posibilitatea de a transfera către noul capitol REPowerEU din PNRR până la 7,5 % din alocarea națională din fondurile de coeziune 2021-2027 și până la 12,5 % din alocarea din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală 2021-2027. M-am abținut la votul din Comisia REGI pentru aceste propuneri, considerând ca noile crize cu care se confruntă UE necesită noi surse de finanțare si nu realocarea finanțărilor din politica de coeziune si cea agricolă – atât necesare pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin dezvoltate si a zonelor rurale în perioada 2021-2027.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img