Programul Regional Sud-Muntenia, în valoare de 1,57 miliarde de euro, a fost lansat la Călărași. Cu acest prilej, s-a semnat declarația comună pentru dezvoltare dintre Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și ADR Sud Muntenia, anunță pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.
CE SUSȚINE DAN MOTREANU:
Din regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia fac parte județele Giurgiu, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița și Călărași.
ADR Sud-Muntenia este Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027.
Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 de euro, fondurile urmând să susțină o serie de direcții prioritare:
transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 423,93 milioane de euro;
« orașe prietenoase cu mediul – 365,49 milioane de euro;
« mobilitate urbană durabilă – 215,99 milioane de euro;
« o regiune mai accesibilă – 225,14 milioane de euro;
« o regiune mai educată – 76,06 milioane de euro;
« o regiune mai atractivă – 203,58 milioane de euro.
Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 milioane de euro.
Sofia Alves, director DG REGIO – Direcția Generală Politică Regională și Urbană: „Vreau să felicit Guvernul României pentru decizia de a descentraliza implementarea Programelor Regionale. O decizie foarte importantă pentru membrii comunităților care vor beneficia de pe urma implementării proiectelor cu finanțare europeană. Sunt convinsă că veți implica toți actorii interesați, inclusiv grupurile vulnerabile pentru ca abordarea să fie una inclusivă, iar investițiile să ajungă exact acolo unde este nevoie pentru îmbunătățirea condițiilor de trai la nivel local.”
Cele opt Programe Operaționale Regionale cuprinse în Politica de Coeziune 2021-2027 însumează proiecte în valoare de 11,4 miliarde de euro.
Transferul de competențe de la centru în teritoriu se va face împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.
În acest fel, descentralizarea accesului la fondurile europene va fi utilă pentru cetățenii români. Toate regiunile României trebuie să beneficieze de pe urma Politicii de Coeziune, pentru că doar așa va fi respectat principiul de la care a pornit acest program, acela de a asigura un echilibru între dezvoltarea regiunilor din Uniunea Europeană.