spot_img
3.1 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu în Trentino-Alto Adige/Südtirol pentru noua politică agricolă comună, „Strategia...

Europarlamentarul Dan Motreanu în Trentino-Alto Adige/Südtirol pentru noua politică agricolă comună, „Strategia de la fermă la consumator”

-

În perioada 3-5 noiembrie mă aflu în vizită de lucru în regiunea italiană Trentino-Alto Adige/Südtirol, alături de delegația Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European. Este prima misiune a deputaților europeni din domeniul agriculturii după izbucnirea pandemiei COVID-19. Scopul întâlnirilor este și acela de a discuta noua politică agricolă comună, „Strategia de la fermă la consumator”, impactul politicilor de mediu asupra agriculturii și costurile acestor noi politici ale UE. Prezența noastră în nordul Italiei este legată de necesitatea regiunii de a reorienta sectorul către o agricultură mai sustenabilă și inovatoare și, în special, de a adapta agricultura și silvicultura la schimbările climatice, afirmă europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.

- Reclama -

În acest sens, în timpul misiunii noastre, vizităm ferme pomicole și zootehnice, instituții de gestionare a pădurilor, un centru de cercetare din Tirolul de Sud pentru a discuta cu producătorii și cercetătorii locali despre modul în care funcționează în practică programele de dezvoltare rurală, gestionarea durabilă a pădurilor alpine și adaptarea la schimbările climatice, de piață și de politică.Melinda, prima vizită de miercuri, este un consorțiu format din 16 cooperative, reprezentând 4 000 de producători, care produce aproximativ 400 000 de tone de mere pe an sub marca proprie. Melinda folosește metode ecologice de producție și de depozitare, precum irigarea cu picurătoare, respectarea ciclurilor naturale din livezi, depozitarea în peșteri naturale („celule”) aflate la 300 de metri sub nivelul solului. Melinda utilizează surse regenerabile pentru satisfacerea necesităților energetice și produce mere ecologice pe 70 de hectare, în 5 „oaze ecologice”.Ulterior am vizitat Centrul de Cercetare Laimburg, emblematic în domeniul agriculturii din Tirolul de Sud. Centrul se axează pe rezolvarea problemelor și pe inovarea în agricultură, punând în practică cunoștințele științifice – de exemplu, în ferme pilot.Astăzi ne-am deplasat la VOG, o societate de prelucrare deținută de cooperativele de agricultori din Tirolul de Sud și din Trentino, care transformă fructele în produse finite sau semi-finite, livrate mai multor clienți din industria alimentară din întreaga lume, spre prelucrare ulterioară. Tot astăzi, vizităm Școala de Silvicultură Latemar și ne vom întâlni cu Departamentul de Silvicultură din Tirolul de Sud. Silvicultura este un sector esențial pentru Trentino-Alto Adige/Südtirol, fiind reprezentat de 400 de întreprinderi mici. Trebuie precizat că una dintre cele șase priorități ale programului de dezvoltare rurală regională a provinciei Bolzano este îmbunătățirea competitivității sectorului agricol și a silviculturii sustenabile. În ceea ce privește sprijinul pentru investițiile în exploatațiile agricole și pentru modernizarea acestora, se acordă prioritate întreprinderilor cu un potențial inovator, proiectelor tinerilor fermieri și gestionării sustenabile a pădurilor.Delegația Comisiei AGRI își va încheia misiunea în regiune printr-o vizită la o fermă montană care produce lapte și produse lactate. De menționat aici că întregul teritoriu al provinciilor Bolzano și Trento este clasificat ca zonă muntoasă, ceea ce face dificilă creșterea animalelor. Astfel, programele de dezvoltare rurală de la nivelul celor două regiuni pun un accent deosebit pe conservarea, refacerea și îmbunătățirea ecosistemelor asociate agriculturii și pădurilor, precum și pe promovarea utilizării eficiente a resurselor și pe trecerea la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon și rezilientă din punct de vedere climatic în sectorul agriculturii, alimentației și silviculturii, mai spune Motreanu.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img