Comisia Europeană face încă un pas spre o UE a Sănătății puternică prin propunerea de noi norme care să îmbunătățească în continuare siguranța și calitatea substanțelor vitale de origine umană (SoHO), de la sânge, țesuturi și celule până la lapte matern sau microbiotă, care sunt donate sau primite de către cetățeni. Mai precis, noul regulament va avea ca scop facilitarea circulației transfrontaliere a acestor produse de sănătate, îmbunătățind astfel accesul la terapii pe bază de SoHO sigure și dovedite, care reprezintă o componentă esențială a sistemului de sănătate din fiecare stat membru al UE, afirmă europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe facebook.
CE MAI SUSȚINE MOTREANU:
Cifrele vorbesc de la sine: tratamentele bazate pe substanțe de origine umană sunt de mare valoare, ele reprezintă în fiecare an un număr mare de terapii care salvează vieți și care ameliorează starea de sănătate:
« Pacienții din UE primesc 25 milioane transfuzii de sânge în timpul intervențiilor chirurgicale sau al tratamentelor traumatismelor;
« Se efectuează peste 36.000 transplanturi de celule stem pentru cancere de sânge;
« Terapiile care generează vieți contribuie la nașterea a 165.000 de copii rezultați din reproducerea asistată medical;
« Terapiile de ameliorare a stării de sănătate includ 14.500 transplanturi de cornee pentru restabilirea vederii sau 2000 transplanturi de piele pentru leziuni rezultate în urma unor arsuri și pentru alte leziuni.
Disponibilitatea acestor terapii depinde de voința cetățenilor de a face donări și de eforturile depuse, în principal de serviciile publice care au ca obiect de activitate produsele de sânge și transplantul, pentru a pregăti și a oferi terapii la costuri accesibile.
În acest sens, actul legislativ va consolida solidaritatea între autoritățile de sănătate publică, asigurând în același timp că sectorul poate gestiona aprovizionarea cu substanțe vitale. De asemenea, va promova o mai bună protecție a pacienților, a donatorilor și a descendenților care donează sau sunt tratați cu aceste substanțe, și va impulsiona inovarea terapeutică, de exemplu, prin condiționarea autorizării de o evaluare prealabilă a riscurilor, asigurând astfel un standard înalt de asistență medicală pentru pacienți.
Propunerea de regulament mai avansează crearea unei platforme la nivelul UE vizând SoHO, un instrument digital central pentru autorități și părțile interesate menit să faciliteze schimbul de date și gestionarea activităților de profil din acest sector, precum donările, utilizările clinice și posibilele reacții adverse. Colectarea acestor informații se va face printr-o guvernanță clară și în conformitate cu protecția datelor.