spot_img
23.4 C
București
marți, iulie 2, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu cere sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de...

Europarlamentarul Dan Motreanu cere sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina: Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse

-

Am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegii europarlamentari Carmen Avram și Daniel Buda, măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE DAN MOTREANU:

- Advertisement -

Comisia monitorizează evoluția prețurilor zahărului în toate statele membre și, în acest stadiu, nu există indicii că importurile de zahăr din Ucraina au avut un impact negativ asupra prețurilor medii de vânzare a zahărului în UE, care continuă să crească, se afirmă în răspunsul trimis de Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Acesta precizează că propunerea Comisiei privind suspendarea taxelor pentru produsele ucrainene include o clauză de salvgardare accelerată și consolidată menită să protejeze piața Uniunii, dacă va fi necesar. În temeiul dispozițiilor revizuite, durata anchetei de salvgardare va fi redusă de la 6 luni la 3 luni.

- Advertisement -

Comisia va monitoriza periodic importurile liberalizate și impactul acestora asupra pieței și producției Uniunii. Informațiile privind importurile vor fi publicate lunar pe site-ul Comisiei, iar rezultatele monitorizării periodice vor fi comunicate statelor membre o dată la două luni.

În cazul în care Comisia, din proprie inițiativă sau în urma unei cereri justificate din partea unui stat membru, ajunge la concluzia că produsele importate din Ucraina au afectat negativ piața Uniunii de produse similare sau direct concurente, aceasta va avea dreptul de a reintroduce taxele vamale aplicabile în temeiul acordului de asociere.

Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană trebuie să fie pregătită pentru un răspuns mai rapid. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției românești de sfeclă de zahăr și a activității industriei de rafinare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img