În cadrul reuniunii PPE din Grecia, am discutat o rezoluție privind combaterea inflației și a creșterii costului energiei. Proiectul de rezoluție urmează să fie supus votului Parlamentului European, anunță europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.
CE SUSȚINE DAN MOTREANU:
Salutăm, în principiu, propunerea Comisiei Europene de a stabili un plafon temporar pentru veniturile obținute din vânzarea de energie electrică la nivel european, altele decât cele pe bază de gaze și de cărbune.
Comisia a propus și o taxă suplimentară asupra excedentului de profit impozabil al întreprinderilor care utilizează combustibili fosili.
Ambele propuneri vor genera venituri care vor permite statelelor membre să finanțeze măsuri de sprijinire a consumatorilor finali de energie electrică.
Solicităm să se pună un accent deosebit pe atenuarea prețului ridicat al energiei electrice.
Invităm Comisia Europeană să ia în considerare varianta de a acorda statelor membre posibilitatea de a introduce scutiri sau reduceri temporare ale accizelor și ale impozitelor pe energie pentru a reduce costurile plătite de cetățeni și întreprinderi.
Invităm statele membre să utilizeze în mod direct veniturile fiscale suplimentare bazate pe creșterea prețurilor la energie pentru a ușura povara asupra cetățenilor și IMM-urilor.
Solicităm să se reducă imediat sarcina asupra întreprinderilor prin invocarea unui moratoriu de reglementare și să se amâne acele acte care ar crește în mod inutil costurile pentru întreprinderile aflate deja sub presiune.
Invităm statele membre să ia în considerare scutirea de TVA în întreaga UE a alimentelor de bază. Autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile din domeniul concurenței trebuie să se asgiure că de reducere vor beneficia cetățenii UE.
Îndemnăm statele membre să reducă sarcina de reglementare pentru instalarea și utilizarea energiei din surse regenerabile, în special pentru gospodării, prin eliminarea barierelor administrative și simplificarea procedurilor de autorizare.
Invităm statele membre să elaboreze orientări privind conservarea energiei pentru întreprinderi, industrie și gospodării.
Solicităm inițiative mai ecologice, cum ar fi vouchere pentru călătorii care utilizează căile ferate/transportul public în locul automobilelor.
Invităm statele membre să ia în considerare stimulente premium în favoarea consumatorilor, în special a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și a gospodăriilor, care reduc utilizarea gazelor și a energiei, în special în timpul orelor de vârf.
Solicităm mai mult sprijin pentru renovări și un acces mai ușor la împrumuturi bancare pentru renovări aprofundate, cum ar fi izolarea clădirilor.
Invităm Bănca Centrală Europeană să accelereze ritmul și hotărârea de a majora ratele dobânzilor atât timp cât previziunile BCE rămân neschimbate.
Investițiile în energia din surse regenerabile, în eficiența energetică și în infrastructura energetică, în special în proiectele transfrontaliere, ar trebui accelerate pentru a evita viitoare șocuri energetice asupra economiei UE, inclusiv prin investiții din planul de redresare al UE și din RePowerEU.
Statele membre ar trebui să reconsidere eliminarea treptată a energiei nucleare și a cărbunelui în cazul în care unele dintre aceste centrale electrice pot contribui la securitatea aprovizionării cu energie a UE și la reducerea prețurilor la energie.