spot_img
38.9 C
București
miercuri, iulie 17, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu: Am votat, în Parlamentul European, planul REPowerEU de reducere...

Europarlamentarul Dan Motreanu: Am votat, în Parlamentul European, planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia. România va avea acces la 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice

-

Am votat, în Parlamentul European, planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia. România va avea acces la 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Fondurile nerambursabile se vor adăuga sumei pe care România o primește deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – 29,2 miliarde de euro, a anunțat europarlamentarul PNL Dan Motreanu pe Facebook.

- Reclama -

REPowerEU va fi implementat de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro.Este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina.Statele membre vor primi o prefinanțare de 20% din momentul în care Comisia Europeană și Consiliul UE vor aproba pilonul care le revine din REPowerEU.Se vor finanța măsuri pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030. Statele membre vor elabora planurile pentru folosirea acestor bani cu implicarea autorităților locale, mai spune Motreanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img