spot_img
5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu: Am votat în Parlamentul European două legi care vor...

Europarlamentarul Dan Motreanu: Am votat în Parlamentul European două legi care vor pune capăt Vestului Sălbatic digital

-

𝑨𝒎 𝒗𝒐𝒕𝒂𝒕 𝒊̂𝒏 𝑷𝒂𝒓𝒍𝒂𝒎𝒆𝒏𝒕𝒖𝒍 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒂𝒏 𝒅𝒐𝒖𝒂̆ 𝒍𝒆𝒈𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒗𝒐𝒓 𝒑𝒖𝒏𝒆 𝒄𝒂𝒑𝒂̆𝒕 „𝑽𝒆𝒔𝒕𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑺𝒂̆𝒍𝒃𝒂𝒕𝒊𝒄” 𝒅𝒊𝒈𝒊𝒕𝒂𝒍.Astăzi, am votat alături de colegii din Parlamentul European pentru adoptarea Actului legislativ privind piețele digitale (DMA) și a Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA), noi norme care au ca scop reglementarea peisajului digital și limitarea practicilor neloiale ale platformelor digitale, creșterea responsabilității acestora și protejarea utilizatorilor împotriva conținutului dăunător și ilegal și a produselor de calitate îndoielnică, afirmă pe Facebook europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

- Reclama -

CE MAI SUSȚINE DAN MOTREANU:

- Advertisement -

În ultimele două decenii, platformele digitale, precum Amazon, Facebook sau Google, au devenit o parte integrantă a vieților noastre aducând beneficii evidente, însă poziția dominantă căpătată de unele dintre acestea le conferă avantaje semnificative asupra competitorilor, dar și o influență nejustificată asupra democrației, drepturilor fundamentale, asupra societăților și economiei. Pentru a regla acest dezechilibru, UE a lucrat la actualizarea reglementărilor actuale care guvernează serviciile digitale prin introducerea DSA și DMA, care vor crea un set unic de reguli aplicabile pe tot cuprinsul UE.

DMA va garanta condiții concurențiale egale pentru toate companiile digitale, indiferent de mărimea acestora. Reglementarea va stabili reguli clare pentru marii jucători tech care să-i împiedice să impună condiții inechitabile companiilor și consumatorilor. Aceste practici includ plasarea serviciilor și produselor proprii ale controlorilor de fluxuri informaționale („gatekeeper”) mai sus decât serviciile și produsele similare oferite de terți pe platforma furnizorului, sau împiedicarea utilizatorilor de a dezinstala aplicații sau software preinstalat.

- Advertisement -

De asemenea, DMA va stabili și criteriile pentru a identifica marile platforme online drept controlori ai fluxurilor de informații și va conferi Comisiei Europene puterea de a sancționa practicile neloiale ale acestora.

În UE operează la ora actuală peste 10.000 de platforme online, iar peste 90% dintre acestea sunt IMM-uri. Prin aplicarea noilor reglementări, se vor impulsiona inovația, creșterea economică și competitivitatea, iar companiile mici și start-up-urile vor fi ajutate să concureze cu jucători foarte mari.

DSA se axează pe crearea unui spațiu digital mai sigur pentru utilizatori și companii, prin protejarea drepturilor fundamentale online. Platformele online (platformele de comunicare socială și piețele online) vor trebui să ia măsuri pentru a-și proteja utilizatorii de conținutul și bunurile ilegale, fiind mai transparente în privința conținutului recomandat și prevenind utilizarea datelor sensibile. De asemenea, în special giganții tech vor trebui să acționeze pentru a preveni răspândirea dezinformării și efectele negative asupra drepturilor fundamentale. Publicitatea direcționată va fi restricționată, iar elementele de design manipulator („dark patterns”) și alte practici înșelătoare vor fi interzise.

Totodată, DSA va conține și reguli care să garanteze că produsele vândute online sunt sigure și respectă standardele înalte stabilite de UE, iar utilizatorii vor avea o imagine mai bună asupra adevăraților vânzători ai produselor pe care le cumpără online.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img